Addison Groove: ‘Footwork mi je proširio glazbeni vokabular’

Britanski DJ i producent Tony Williams, poznat pod pseudonimom Headhunter, još poznatiji kao Addison Groove, nastupio je proteklog vikenda u zagrebačkom klubu Klub., a mi smo ga uspjeli uhvatiti da nam odgovori na nekoliko pitanja.

Party kojim je započelo zagrijavanje za beogradski Resonate festival pripremila je Whateverest ekipa, proslavivši ujedno prvu godinu na sceni. Osim glavnog gosta, na žurci su nastupili i beogradski DJ Feloneezy iz TekLife i Mystic Stylez crewa, te domaćini Indy i Anto Anto.

Kako si, čime se baviš u posljednje vrijeme? 
Dobro sam, jedem puno voća i povrća i u zadnje vrijeme zapravo najviše putujem. Još od studenog prošle godine cijelo vrijeme putujem – bio sam u Americi, Australiji, Novom Zelandu, Kini, posvuda. Odradio sam dvije nove godine – jednu na Novom Zelandu i onda drugu na Havajima. Putujem kroz vrijeme! Prošli tjedan sam se vratio iz Amerike, i od tada sam bio u Parizu, New Castleu, Londonu…

Dakle, nema stajanja, svaki vikend je radni?
Da. Inače živim u Bristolu, a tamo sam prošle godine proveo svega dva mjeseca.

Nedavno smo u Splitu bukirali tvog sugrađanina Kamikaze Space Programme
Chris! Radimo skupa na jednoj stvari i trebali bismo je objaviti, mislim da ću ga pitati da je objavimo na white labelu. Stvarno je dobra stvar, trebala bi biti objavljena.

Imaš li još kakvih novosti koje možeš podijeliti s nama?
Pa, izaći će jedna stvar u travnju za Hyperdub, koju radim sa Scratcha DVA. Osim toga, poslao sam na masteriranje i dvije stvari koje planiram samostalno objaviti, ali također na white labelu budući da volim koristiti sampleove. Razmišljao sam i o tome da neke svoje stvari koje puštam u klubovima i koje imaju stvarno dobar feedback objavim kao besplatne, ali – iako ne bih htio ispasti šupak – mislim da ipak vrijede više od toga.

U Zagrebu si svirao 2011. godine na Illectircity festivalu, ali kao Headhunter – što se promijenilo od tog vremena? Koji su bili tvoji najveći utjecaji u transformiranju u Addisona Groovea?
Pa nije se zapravo puno toga promijenilo jer sam već i tad slušao čikaški đir. Slušanje čikaškog footworka mi je zapravo otkrilo glazbu koju mislim da inače ne bih pronašao. Počeo sam slušati footwork i što su Rashad i Spinn semplirali. Nakon toga sam počeo slušati disco i počeo saznavati o stvarno različitim vrstama glazbe, poput recimo latinsko-američkog jazza i afrobeata. Nalazim hrpu glazbe koja mi se sviđa, a o kojoj prije nisam imao pojma jer nisam obraćao pažnju. Mislim da mi je footwork proširio ‘glazbeni vokabular’. Sada mogu u klubu odraditi afrobeat set ili bilo kakav drugi set.

Dakle, footwork ti je otvorio oči?
Da, na mnoge načine, otkrio sam mnoge žanrove o kojima nisam znao ništa. Mislim da je najveća transformacija upravo otkrivanje novih žanrova.

Što je sada s Headhunterom? Prije nekoliko mjeseci sam pročitao da si objavio VIP verziju jedne od mojih najdražih traka.
Da, Alastair iz magazina TRUSIK mi je rekao da bi njihovu publiku zanimao intervju sa mnom kao Headhunterom i to mi je bilo cool jer me više nitko ne pita da dam intervju kao Headhunter. Pitao me imam li koju stvar koju bih mogao objaviti, rekao sam da nemam, ali da ću napraviti remiks da se zahvalim ljudima. Imam puno glazbe koju želim objaviti, mislim da ću se uskoro pozabaviti time.

Možeš li izdvojiti neke producente za koje smatraš da imaju najsuvremeniji zvuk i koji se po nečemu izdvajaju od ostalih?
Uhhh… Postoji jedan problem, koji je zapravo dobar problem – ljudi mi šalju jako puno glazbe i dosta toga mi se sviđa. Ima stvarno puno producenata koji su dobri i ne mogu ih sve zapamtiti. Posebno se puno zanimljive glazbe radi se na 130 BPM-a. Recimo stil koji fura Wen, grime producent, mi se sviđa, stvarno cijenim glazbu koju on radi. Kamikaze Space Programme, također.

Imaš puno suradnji iza sebe. Postoji li netko poseban s kime bi volio surađivati?
Planiram dogovoriti nešto s DJ Deeonom, mislim da će se tu nešto dogoditi. Volio bih provest neko vrijeme i surađivati s ekipom iz Chicaga – Earl, Spinn, Taso. Bilo bi super čuti neke njihove ideje i prenijeti im svoje. Zbilja cijenim njihovu glazbu i puštam je svaki vikend, želim da se da TekLife vibra održi.

Imaš li najdraži dio opreme? Koja ti je producentska igračka favorit?
Naravno, tu je uvijek 808-ica, ali zapravo koristim i UAD Apollo, stvarno je super stvar, jako kvalitetan dio opreme koji mi čini život lakšim. 

Što te inspiriralo za stvar ‘Melody Maker’? Kako je ona nastala?
Reći ću ti iskreno – vokal u toj stvari je mračan i dosta čudan, ali to je zapravo isti vokal koji sam koristio i u stvari ‘Footcrab’, samo zapravo drugi dio tog istog vokala. Možda sam slušao previše Spinna u tim trenutcima i htio napraviti nešto sporijeg tempa.

Preferiraš li klubove ili festivale?
Što više vrijeme prolazi, mislim da više preferiram klubove jer sam bliži ljudima. Volim i festivalsku vibru i okruženje, ali u klubovima je intimnija atmosfera. I jedno i drugo ima svoje prednosti, ali mislim da su mi draži klubovi.

Jesu li ti draži live nastupi ili DJ setovi?
Nisam dugo radio live set tako da bih u ovom trenu izabrao to, ali volim i DJ-ing jer mislim da stvarno dobro čitam publiku. Uživam i u jednom i u drugom.

RAZGOVARAO: Ante Šimić