Izlazi dokumentarac o popularnoj ‘808’-ici

808 je inspirativna priča o Roland TR 808 uređaju za programiranje sekcije bubnjeva koja je promjenila glazbeni svijet.

Predstavila ga je Roland Korporacija početkom 1980. godine, a izvorno je proizveden kao uređaj koji će koristiti glazbenici u studiju za stvaranje demo snimki. Iako je Roland TR 808 izašao nekoliko mjeseci nakon uređaja Linn LM-1 koji je prvi koristio digitalne sampleove, zbog pristupačnije cijene ‘808’–ica će se na kraju koristiti na više hit zapisa nego bilo koji drugi uređaj i steći kultni status u glazbenoj industriji. Prvo popularnije izdanje tijekom kojeg se koristio bio je hit ‘Sexual Healing‘ Marvina Gayea i ‘Planet Rock‘ Afrike Bambaataae.

Roland _TR-808

Zvuk ovog uređaj nadilazio je zemlje i glazbene žanrove, inspirirao nebrojene umjetnike i producente dajući im zvuka na koji su se mogli nadograđivati. Možda niste čuli za Roland TR 808, ali njegov zvuk sigurno jeste jer je relevantan danas jednako kao i prije. U dokumentarcu se pojavljuje niz glazbenika koji su koristili i oslanjali se na 808, hip hoperi Bambaataa, Rick Rubin i Hank Shocklee, elektonski bend Goldie, DJ-i Todd Terry i A Guy Called Gerald, hit makeri Diplo, Pharrell Williams, Lil Jon i David Guetta te mnogi drugi. Premijera će se održati ovoga petaka, točnije 13.03. na SXSW-u u Austinu u Texasu.

U nastavku pogledajte trailer o dokumentaracu 808 koji otkriva priče o svijetu poznatih umjetnika, producenata i što je najvažnije utjecaj na proizvodnju hit glazbe te nudi presjek osobnih iskustava o razvoju glazbenih žanrova iz cijelog svijeta. 

Azra H.