Kako se stvara ‘zvuk praznog svemira’?

‘The sound of empty space’ je projekt umjetnika Adama Basante koji istražuje odnos između mikrofona, zvučnika i okolnog akustičnog okruženja kroz kontroliranu povratnu informaciju koju šalje mikrofon.

Mikrofoni, pojačala i zvučnici stvaraju frekvencije koje Basanta preoblikuje s računalnim algoritmima i sinkronizira kroz kinetičke pokrete.
Izgradnjom manjkavih tehnoloških sustava i ukidanje njihovih namjeravanih potencijala za komunikaciju, uho se okreće prema praznom prostoru između komponenti‘ objašnjava umjetnik.

Sve instalacije samogeneriraju proizvodnju zvukova pa se mikrofon u instalaciji ‘Pirouette‘  okreće ‘poput balerine u prirodnoj veličini na vrhu glazbene kutije‘ i dolazi u blizinu sedam montiranih zvučnika, odnosno njihovih membrana. Kako mikrofon lebdi iznad svakog zvučnika redom tako se pojavljuju sinkronizirane povratne melodije. Tijekom devet punih rotacija, može se čuti kostur verzije glavne teme iz Labuđeg jezera.

9c 461cb 501b 2487ae 5633ea 18ed 08285

Instalacija ‘The loudest sound in the room experienced very quietly‘ sastoji se od mikrofona, javnog razglasa, pojačala i membrana zvučnika koji su zatvoreni u zvučno izolirani akvarij. Komunikacijski sustav je poremećen i okrenuo se protiv sebe, razina buke unutar ograđenog akvarija dosegne 120dB što može uzrokovati oštećenje sluha, a može se usporediti otprilike sa jačinom trube automobila na maloj udaljenosti.

B 48337fa 5658033fad 1061401511b 348

U trećoj instalaciji ‘Vessel‘, prirodno rezonantna akustična svojstva velike staklenke se pojačavaju, stvarajući povratne monodije mijenjanjem udaljenosti između zvučnika i mikrofona.

0cd 7f 7fdf 4699b 086d 1305fe 42a 6da 3a

The sound of empty space‘ izložen je u galeriji B-312 u Montrealu do 21. ožujka, a više o radu umjetnika Adama Basanta saznajte na njegovoj službenoj stranici.

Photo: web stranica Adama Basante 

Azra H.