Od najveće svjetske kolekcije gramofonskih ploča do knjižnice vinila.

Brazilski poduzetnik Zero Freitas kolekciju s više od 5 milijuna ploča planira učiniti dostupnom javnosti u vidu knjižnice vinila.

Sakupivši tijekom godina impoznatan opus gramofonskih ploča, kolekcionar Zero Freitas radi na ambicioznom projektu katalogiziranja vinila u svrhu javne upotrebe. U intervjuu za BBC News, izjavio je kako će kolekcija biti dostupna putem kataloga koji će funkcionirati po principu knjižnice, kako bi omogućio ljudima da pretražuju, sluštaju i posuđuju ploče. 

Glazbeni arhiv, u kojem su najbitniji gramofon i(li) slušalice, zvat će se Emporium Musical. Freitasova strast prema prikupljanju vinila počela je rano pa se već na kraju srednje škole mogao pohvaliti s oko 3 tisuće ploča. Do tridesete godine života, posjedovao je kolekciju koja se sastojala od 25 do 30 tisuća ploča, a danas mu, kao šezdesetdvogodišnjaku, kolekcija broji više od 5 milijuna tih retro nosača zvuka. Neki procjenjuju da se u njoj nalazi oko 30% duplikanata što, uzevši u obzir njen sveukupni volumen, zapravo i ne umanjuje vrijednost same kolekcije.

Spona koja veže ljude s određenim pjesmama subjektivna je i osobna‘, tvrdi Freitas, ‘a ja im svojom knjižnicom želim pomoći da se pomoću glazbe prisjete dragih uspomena.’