Dvije hrvatske festivalske lokacije svrstane u TOP 10

Pulse Radio odabrao je deset najboljih festivalskih lokacija na svijetu, a među njima su dvije hrvatske i jedna srpska.

S obzirom da je ljeto iza ugla, Pulse Radio odlučio je pronaći i predstaviti deset najzanimljivih svjetskih festivalskih lokacija. Partyji se danas mogu održavati bilo gdje na kugli zemljskoj pa su se neki smjestili na filmskim setovima, udaljenim plažama, starim tvrđavama…

10. Star Wars Tatooine Film Set – Onk Jmel, Tunis
Na desetom mjestu nalazi se Les Dunes Electroniques, festival o kojem smo već pisali, a ove godine održao se drugi put u fiktivnom selu Ong Jmel usred tuniške pustinje. George Lucas je tu snimao scene iz Star Wars sage, odnosno postavio svijet planeta Tattooine gdje smo prvi put susreli Luke Skywalkera u 1970. godine.

Article -dunes _zpsagt 7ygkv

9. Black Rock Desert – Nevada, USA
Ako nikada niste čuli za Burning Man, vjerovatno živite ispod kamena’ kaže Pulse Radio za festival koji se od 1990. godine održava usred pustinje u Nevadi. Iako se festival održavao od 1986. do 1990 na Baker Beachu u San Franciscu i na prvom eventu imao samo dvadeset sudionika, prošle godine taj festival je posjetilo 65,992 sudionika. Ako mislite da u pustinji nema ničega osim pjeska, griješite. Ovu lokaciju posebnom čine kreativne art instalacije, šarolika publika i naravno ono po čemu je dobio ime, ritualno spaljivanje velike drvene instalacije oko koje ljudi plešu.

HERO_BURNING_MAN_Sidney _Erthal

8. Petrovaradinska tvrđava – Novi Sad, Srbija
Ekipa iz Pulse Radia smatra ‘da postoji nešto zaista čarobno u održavanju partya na mjestu gdje su se odigrali mnogi povijesni događaji’. Petrovaradinska tvrđava bila je mjesto mnogih bitaka, a danas se tamo održava nešto mirniji, iako vjerovatno ne i tiši, Exit festival. Ova utvrda smještena na obalama Dunava, zadržala je svoju povijesnu auru.

Exit -660_zpsghxji 6ql

7. Ostend Beach – Ostend, Belgija
Već pet godina za redom, mali i mirni grad Ostend u Belgiji pretvara se iz mirne lokacije za obiteljski odmor u ludu raversku festivalsku destinaciju. Ono što ju čini posebnom je duga pješčana plaža i morska atmosfera.

Article -ob _zpsrz 071arv

6. Blue Venado – Playa Del Carman, Meksiko
Iako je plaža na kojoj se održava BPM festival udaljena 25 minuta vožnje od prvog grada i još treba malo hodati da bi se došlo do te prekrasne lokacije, to čini ovaj festival posebnim. Slikoviti pogledi na Karipsko more, pijesak i kolibe na plaži u kojima se održavaju dnevni partyji, te prekrasan zalazak sunca u iščekivaju najpoznatijih DJ nastupa smjestilo je ovu festivalsku lokaciju na popis najboljih.

Bv 1_zpshpi 6o 5op

5. Fort Punta Christo – Pula, Hrvatska

Ekipa Pulse Radia se malo zabunila i pomiješala Fort Punta Christo i Pulsku arenu misleći vjerovatno da je to ista lokacija: ‘2000 godina stari rimski amfiteatar? Zapanjujući položaj uz more u Hrvatskoj? Više glazbe nego što možete nabrojati? Ako ste ikada razmišljali o ideji zabave u središtu svjetske baštine koja će učiniti da se osjećate poput gladijatora u koloseumu, ne tražite dalje od Fort Punta Christo, koja je domaćin Dimensionsa i Outlooka.’ Mi im nećemo zamjeriti jer su ovime zapravo na popis dodali još jednu domaću lokaciju. Sliku Fort Punta Christo odabrali su za naslovnu, a sliku Pulske arene za tekst. 

Outlook -660_zpsosdktaot (1)

Fort Punta Cristo

 

4. Dalt Vila – Ibiza, Španjolska
Stari dio grada Ibize pod UNESCO-vom je zaštitom i iako ga veći dio godine posjećuju jata turista koji fotografiraju okolno more, brežuljke i stare, bijele kuće, jednom godišnje postaje mjesto gdje se održava International Music Summit (IMS) i gdje nastupaju svjetski poznati DJ-i poput Sven Vatha, Carl Coxa, i Seth Troxlera. Baluard St. Llucia je lokacija koja stvara atmosferu kao da festival lebdi visoko iznad grada Ibize.

Ims -660-2_zps 3ql 1hwzn

3. Orsula Park – Dubrovnik, Hrvatska
Izgrađen je u 14. kao crkvica u čast Svete Orsule (Ursula), zaštitnice djevica i djevičanske čistoće. Orsula se nalazi na strmoj hridi od 200 metara, a na kraju je uništena tijekom opsade Dubrovnika od strane rusko-srpsko-crnogorske snage 1806., u obrani napredovanja vojske Napoleona. Danas, Park Orsula je ruševina koja ostavlja bez daha s pogledom na Jadran i obližnji Dubrovnik. Innervisions crew zaustavila na ovdje tijekom svoje Lost In A Moment turneje, a mi se ne možemo sjetiti boljeg mjesta od ovog da to učine’ oduševljeni su iz Pulse Radia.

Orsula -660_zpseeqxjmsu

2. Red Rocks Amphitheater – Morrison, USA
Malo izvan Denvera u Coloradu nalazi se jedini u svijetu prirodno akustični savršeni amfiteatar poznat kao Red Rocks. Za izvođače ovo je jedinstveno iskustvo jer se sa stagea, iza kojeg je velika stijena u obliku diska, pruža predivan pogled na nasmijanu publiku okruženu monolitnim stijenama. Što je najbolje od svega, nema lošeg mjesta, na kojoj god se poziciji nalazite, imate nevjerovatan pogled na pozornicu, grad i nebo.

Red -Rocks

1. Secret Solstice – Reykjavik, Island
Secret Solstice festival održava se u centru Reykjavika, najsjevernijeg glavnog grada tijekom ljetnog solsticija kada sunce ne zalazi puna 72 sata. Ovo je jedinstven događaj na svijetu jer možete partyjati puna tri dana bez spavanja.

Article -rvk _zpsz 6ls 9fe2

Azra H.