Klasična disko kugla dobila nasljednicu

Modularni sustav rasvjete inspiriran je sveprisutnom disco kuglom, a reagira na zvukove iz okoline ispunjavajući cijeli prostor bljeskajućim svjetlom.

Disko kugla dobila je update u kolaborativnom projektu Disco Disco Alexa Asseilya, dizajn studija Goodwin Hartshorn i londonskih dizajnera Haberdashery. Nalik na LED sunce, instalacija je dovoljno osjetljiva da reagira čak i na pucketanje prstima. Prati zvukove bilo koje pjesme i stvara šaroliku interakciju između svjetla i sjene na svojoj pikseliziranoj površini, te iz nje svjetlost zrači prema van. Trenutna verzija je kružna jer su dizajneri htjeli odati svojevrsni hommage izvornoj disko kugli iako kažu da će se moći postaviti na taj način da odogovara bilo kojem prostoru. Instalacija je trenutno izložena u Parizu na izložbi Play of Brilliants.

Ova instalacija propituje odnos između gledatelja i umjetničkog djela‘, kažu dizajneri, ‘Da li se gledatelji prilagođavaju ritmu skulpture ispred njih, ili se skulptura prilagođava njima? Tko ima kontrolu?’ 

Azra H.