Grow – inovacija u pohrani vinyla

Nađete li se u domu većine strastvenih kolekcionara ploča koji njeguju svoju kolekciju, šanse da ćete istu vidjeti brižno poslaganu na Ikeinu ‘Expedit’ policu vrlo su velike. Upravo zbog tog razloga je obavijest o ukidanju te police i uvođenju nove – ‘Kallax’ – izazvala velike reakcije među ljubiteljima vinlya. Svejedno, čini se da je Ikea nabasala na opasnu konkurenciju.

Godinama je Ikeina polica za knjige ‘Expedit’ sasvim slučajno svojim dimenzijama bila savršeno utočište nebrojenim 12″ vinylima i praktično rješenje njihovim kolekcionarima. Unatoč vapajima internetske zajednice da ne ukidaju voljenu policu, Ikea je svejedno to učinila i uvela veoma sličnu liniju – Kallax. Toliko negodovanja i žaljenje za Ikeinom policom zapravo je uzrokovano manjkom adekvatnih rješenja za pohranu ploča, pogotovo kada su u pitanju veće kolekcije. Tom je problemu sada doskočila tvrtka iz San Francisca, Godar furniture, lansiranjem Kickstarter kampanje za svoju inovaciju u pohrani ploča – polica ‘Grow’.

Grow je modularna polica koja naspram Ikeine definitivno ima nekoliko zavidnih prednosti. Jedna od njih je način slaganja za koje nisu potrebni nikakvi alati, budući da je riječ o vlaknastim pločama koje se samo zakače jedna za drugu, a jednom kada se poslažu izuzetno su stabilne. Druga je prednost ta da ova polica ne ograničava kolekcionara, već su njeni kreatori imali na umu da svaka kolekcija ploča ima gotovo obaveznu tendenciju rasta, pa je tako ovu policu moguće nadograđivati novim elementima, sukladno potrebama kolekcionara. Svaki element iznosi 13×13 inča i može udomiti 70 ploča. Još jedna je prednost upravo njena modularnost, odnosno mogućnost individualnog montiranja pojedinih elemenata kako bi se na kraju stvorio onakav oblik kakav najbolje pristaje prostoru u kojem se kolekcija ploča nalazi. 

3d 3056fdbae 8b 321f 7d 70b 73f 15be 39e _original

8b 8babf 67602c 5687a 463fc 242b 257b 8_original

1c 789eaeb 7c 7f 1c 10a 739bbb 1adc 209f _original

Ono što definitivno nije prednost ove police jest njena cijena. Cijena samo jednog modularnog elementa je 125 dolara, što je u rangu Ikeine ‘Kallax’ police koja ima 16, odnosno 4×4 zasebnih pretinaca. Oni koji odluče podržati ovaj projekt na Kickstarteru, dobit će popust odluče li se i na kupovinu.

Na Kickstarteru pročitajte o detaljima izrade ove novotarije u svijetu pohrane vinyla, a u nastavku pogledajte video.