Marko Felinger predstavlja novo poglavlje osječkog O2 Undergrounda [INTERVIEW+MIX]

Prvi O2 Underground event nakon zatvaranja osječkog Oxygenea, održat će se 3. travnja u klubu Matrix u Tvrđi. Kako bi saznali više o programu koji podržava underground elektroniku u Osijeku, te o situaciji na sceni, postavili smo nekoliko pitanja Marku Felingeru, DJ-u i osnivaču ovog entuzijastičnog programa. Osim toga, Marko nam je snimio i specijalan Mix, kojim predstavlja O2U zvuk i ujedno vas zagrijava za predstojeće blagdansko izdanje partyja.

RAZGOVARALA: Daria Grudić

> Možeš li za početak reći malo o O2 Underground programu – koliko dugo postoji, kako je nastao, koja mu je misija?
O2 Underground je nastao u jesen 2012. godine, kada smo u klubu Oxygene održali prvi event pod tim nazivom. U to vrijeme Osijek je bio u poprilično lošoj situaciji po pitanju underground elektronike, posebice kada je riječ o tech/deep struji. Može se reći da takvih evenata uopće nije bilo, unatoč sve kvalitetnijim izdanjima i jakoj sceni izvan Slavonije. U želji da tu situaciju promjenimo, pokrenuli smo O2 Underground, čiji slogan ujedno i definira misiju programa – održati underground scenu na životu. Danas O2U iza sebe ima preko 20 uspješno održanih evenata i status branda koji predstavlja kvalitetan nekomercijalni elektronski zvuk.

> Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli radeći program koji promovira underground glazbu u Osijeku?
Jedan od većih problema/izazova je općenito mali broj ljudi u Osijeku i okolici koji su orjentirani prema elektronskoj glazbi, barem onoj nekomercijalnoj. S druge strane, oni koji pripadaju toj manjini, još uvijek žive u prošlosti i nekim drugim vremenima. To su velike prepreke u organizaciji, ali i u stvaranju scene kakvu bi željeli imati. Osijek je poznat po svojoj prevrtljvoj naravi i vladanju trendova. O2 Underground nije, niti želi biti još jedan trend u nizu.

> Matrix je mnogo manji od Oxygenea, hoćete li na neki način prilagoditi program novoj lokaciji? Ne bojiš li se da će interes biti veći od kapaciteta?
Kapacitet Matrixa je nešto manji od naše prethodne rezidencije, ali mislimo da trenutno najbolje odgovara za ono što imamo u planu. Ponekad je i Oxygene bilo teško napuniti, pogotovo zbog svog oblika klasične diskoteke u kojoj je plesni podij u središtu svega. Matrix je drukčijeg koncepta i vjerujemo da će biti u pravoj mjeri za nadolazeći O2 Underground.

> Oxygene se zatvarao i otvarao nekoliko puta, misliš li da je ovoga puta uistinu kraj? Možemo li znati što se zapravo dogodilo s klubom? Hoće li ga preuzeti narodnjaci?
U nešto više od 15 godina, klub je jednom ili dva puta bio u fazi zatvaranja, ali nikada u onom definitivnom obliku. U ovom slučaju se ipak radi o čvrstoj odluci uprave kluba i u ovom trenutku isti prostor se preuređuje za drugi ugostiteljski objekt pod drugim vlasništvom. Zadnje informacije koje sam dobio o samom prostoru nalažu da će se u prostorijama bivšeg kluba Oxygene nalaziti pivnica ili pub.

> Kako bi opisao osječku klupsku scenu? Gdje se trenutno i koliko često Osječani koji ne ljube folk, popularnu ili komercijalno štancanu glazbu mogu isplesati?
Kako sam već bio spomenuo, Osijek je vrlo nezgodan grad po pitanju održivosti. Rijetki su programi u gradu (bilo kakve vrste) koji godinama uspijevaju na kvalitetan način držati scenu na životu. Prave klupske scene (barem onakve kakvu Osijek zaslužuje) mislim da nema, ali trenutno se rotira nekoliko novih struja u alternativnoj domeni, koje se najčešće realiziraju u prostoru klubova Epic i Exit u Tvrđi.    

> Kako bi izgledao line-up tvog idealnog partyja da novac nije u pitanju i gdje bi se održao (u Osijeku)?
Idealan event koji mogu zamisliti održao bi se u ljetnim mjesecima u osječkom Parku kulture. Program bi započeo u ranim popodnevnim satima, a line-up bi kronološki izgledao ovako: Lake People, David August, Guy Gerber, Sasha, John Digweed.

> Što se može očekivati na prvoj O2 Underground večeri u Matrixu?
Možete očekivati jednu opuštenu blagdansku atmosferu. Najavili smo cjelonoćni back2back nastup u kojem ćemo Daniel E i ja nastojati prenijeti svoju pozitivnu energiju na sve koji odluče ovog petka doći u Matrix.

> Što nam možeš reći o miksu koji si nam snimio? Da li je nekakav presjek onoga što se može čuti na O2 Underground večerima ili je neka druga priča?
Kao i kod svih mojih mikseva, ovaj podcast ima priču. U ovom slučaju radi se o meni najdražim izdanjima u posljednjih nekoliko mjeseci, sažetim u 60 minuta mračnih i melodičnih varijacija deep i tech zvuka. Naravno, dosta toga s ovog miksa će se moći čuti i ovog petka u klubu Matrix.

FB event: O2 Underground: Easter Edition @ Club Matrix, Osijek 
O2U FB: www.facebook.com/O2.Underground