10 južnoeuropskih festivala koje morate posjetiti

Da sva festivalska zabava više nije smještena samo u zapadnoj Europi i Americi, svima je jasno – festivalska ponuda u Hrvatskoj, regiji i cijeloj južnoj Europi posljednjih godina doslovno cvijeta. Provjerite koji su to festivali svojom ponudom stali uz bok velikim svjetskim festivalima, a svojom intimnijom, ili barem manje kaotičnom, atmosferom iste čak i nadmašili.

Kada dragocjeno festivalsko vrijeme ne morate trošiti na čekanje u redu za ulazak na željeni floor velikog, prenatrpanog festivala, tada više vremena preostaje za uranjanje u glazbene doživljaje. Uglavnom smješteni na pitomim, morskim ili impresivnim povijesnim lokacijama, ovo su festivali u susjedstvu koje ne želite zaobići tijekom planiranja ljetne turneje.  

1. FOR Festival 

FOR festival kombinira velika svjetska imena u malom, intimnom okruženju. Festival se održava na prekrasnom Hvaru, a prošle godine je imao samo 2 000 posjetitelja, sasvim dovoljno za održavanje zabavne, ali opuštene atmosfere. Ove godine se održava od 23. do 25. lipnja.

FOR-2013-_-foto -Saffron -za -Oyster -magazine -_02

2. Flow Festival

Prvi Flow festival koji će se održati u Ljubljani od 26. do 28. lipnja zapravo je ogranak istoimenog festivala u Finskoj. Smješten u staroj tvornici duhana koja je sada pretvorena u kreativni kulturni centar, ovaj festival ima vrlo impresivan i žanrovski neopterećen line-up, pa će se tamo naći imena poput Run The Jewels, Clark, Bonobo, Belle and Sebastian, Flying Lotus i brojni, još nenajavljeni drugi. 

Flow -Sign -Photo -by -Jussi -Hellsten

3. The Garden Festival

Jedan od prvih, ali definitivno i jedan od omiljenijih festivala smještenih u Tisnom je Garden festival. Ove godine se nakon dugog i uspješnog niza zabava održava posljednji put i svoju pozitivnu energiju šalje u nekom novom smjeru. Za sve one koji uživaju u opuštenom plesu s pogledom na svjetlucavo more, Garden je place to be. Ove godine će se održati od 1. do 8. srpnja, line-upu je, kao i uvijek, teško odoljeti, a možete ga provjeriti u ovom videu: 

4. Creepy Teepee

Ovaj festival smješten u gradu Kunta’Hora na rijeci Vrchlice u Češkoj, 50-ak km istočno od Praga, nije glazbeni festival na kakve smo navikli. Creepy Teepee je zapravo underground okupljanje koje organizira DIY kolektiv A.M. 180, na njemu se neće naći velika, razvikana imena, ali će svojim gotičkim settingom i neotkrivenim glazbenim poslasticama sigurno zauzeti posebno mjesto u festivalskim memoarima. Održava se od 9. do 12. 7. srpnja.

5. Southern Soul Festival 

Crna Gora je nebrušeni dijamant Jadranske obale koji polako počinje otkrivati svoje čari, pogotovo kao festivalska lokacija. Na Velikoj plaži u prekrasnom Ulcinju, najjužnijem gradu Crne Gore, smjestio se Southern Soul festival, koji će ove godine biti organiziran po treći put, od 25. do 28. lipnja. Na line-upu su za sad, između ostalih, potvrđenih Dorian Concept, Alexandar Nut, Fatima i ostala glazbena imena zadužena za soul, jazz, funk, house i disco zvukovlje. 

Southern -Soul -Festival

6. Colors of Ostrava

Ovaj festival smjestio se u bivšem industrijskom naselju Dolni Vitkovice, koje je danas zaštićeno kao europska kulturna baština. Festival se može pohvaliti nesvakidašnjim izgledom zahvaljujući zadivljujućim industrijskim strukturama, ali i opuštenom, prijateljskom, family friendly atmosferom, tvoreći tako jedan uspješan kontrast koji je nagrađen kao najbolji glazbeni događaj u Češkoj. Osim glazbenog programa ispunjenog jazzom, rockom, alternativnom i elektronskom glazbom, na festivalu je moguće sudjelovati u raznim aktivnostima, predavanjima i radionicama. Festival se održava od 16. do 19. srpnja. 

59_Areal _Colours _of _Ostrava _13_07_2012

7. Sziget

Nemoguće je pisati o europskim festivalima, a ne spomenuti Sziget. Od skromnog slavljenja glazbe i kulture, Sziget festival se tijekom 22 godine transformirao u jedan od omiljenih i nezaobilaznih europskih festivala, a dva puta je osvojio i nagradu za najbolji veliki festival. Održava se od 10. do 17. kolovoza u na najvećem otoku na Dunavu u Budimpešti. Line-up je šarolik i bogat – iako još nisu objavili ni trećinu imena – a neka od njih su Dixon, Jamie Woon, SBTRKT, Future Islands, Tyler the Creator, Gramatik i mnogi drugi. 

2048

8. Tauron Nowa Muzyka

Iako nije baš poznat izvan granica Poljske Tauron Nowa Muzyka festival proglašen je naboljim malim festivalom u 2014. godini i od tada mu se broj međunarodnih posjetitelja itekako povećao. Festival se smjestio između dva rudarska okna u gradu Katowice na jugu Poljske i okuplja renomirana imena iz svijeta elektronske glazbe. Ove godine se održava od 20. do 23. 8., a na line-upu će se naći Jeff Mills uz orkestar, Objekt, Ghostpoet, Autechre i brojni drugi. Osim glazbenog programa, osmišljene su radionice za odrasle i djecu. 

Tauron _nowa _muzyka _fot _marta _ferens

9. OFF Festival 

Ovaj se festival također održava u Poljskoj u gradu Katowice, od 7. do 9. rujna. OFF festival je zapravo alternativa, odnosno odmor umornima od festivala elektornske glazbe, a fokusiran je na promoviranje mladih i neafirmiranih talenata, izložbe, predavanja i filmske projekcije. 

DSC_7407-620x 400

10. Soundwave Festival 

Događaje u rasplesanom Tisnom zbilja nije potrebno posebno predstavljati – lokacija, atmosfera, line-up i zadovoljni posjetitelji već su godinama najbolji PR. Isto vrijedi i za Soundwave, dobitnu kombinaciju clubbinga, boat partyja i umjetnosti. Ove godine se održava od 6. do 10. kolovoza, a za sad su najavljeni Mr. Scruff, Mala, LTJ Bukem, Jay Electronica i mnogi drugi. 

Soundwave -Croatia -2013-1003