Poslušajte osam ključnih pjesama snimljenih na 808-ici

Bez 808-ice, popularnog uređaja kojeg je Roland izbacio početkom ’80-tih ostali bi bez mnogih esencijalnih traka bitnih za razvoj techna, housea i electra.

808: The movie, dugoočekivani dokumentarac, premijerno prikazan nedavno na SXSW-u u Austinu, Texasu otkriva priče o svijetu poznatih umjetnika i producenata poput hip hopera Bambaataa, Rick Rubina i Hank Shockleea, elektonskog benda Goldie, DJ-a Todd Terrya i A Guy Called Geralda, hit makera Dipla, Pharrell Williamsa, Lil Jona i David Guette te mnogih drugih. Na LIKNU pročitajte sve o dokumentarcu i pogledajte trailer, a u nastavku provjerite kojih osam pjesama je odabrao Thump za svoju listu. 

Cybotron – ‘Clear’

Prvu pjesma sa liste objavio je 1983. godine duo Cybotron, sastavljen od Richarda Davisa i Juan Atkinsa, jednog od izmitelja techna koji je rekao o 808-ici da se ‘cijela njegova karijera temelji na ovom stroju.’

Yellow Magic Orchestra – ‘1000 Knives’

Slušate vjerovatno jednu od prvih traka nastalih na Roland TR-808 uređaju. Japanski elektronski bend Yellow Magic Orchestra bili su pioniri u korištenju sintesajzera, sekvencera, ritam mašina i računala u stvaranju svoje glazbe i smatralo se da su ‘ispred svog vremena‘ u njihovoj uporabi u produciranju.

Kraftwerk – ‘Musique Non Stop’

Kraftwerk, legende elektronske glazbe, posjedovali su prototip 808-ice i prije nego je pušten u službenu prodaju te su ga koristili u svom studiju. Doduše, ova traka je izašla 1986. godine odnosno dvije godine nakon što ih je Roland prestao proizvoditi.

Afrika Bambaataa – ‘Planet Rock’

Ovaj popis nikako ne može proći bez planetarno popularnog hita hip-hopera Afrika Bambaataa aka Kevina Donovana. ‘Planet Rock’ je jedna od najutjecajnijih pjesama koja je pomogla promjeniti temelje hiphop i dance glazbe te je zaslužna za razvoj electro stila, oslanjajući se na radove  Kraftwerka i Yellow Magic Orchestra. Nastala na 808-ici, izvorno objavljena 1982. godine, bila je prerađena više od 300 (!) puta od strane velikih glazbenike kao što su Lana Del Rey, Redman, LCD Soundsystem i Paul Oakenfold

Plastikman – ‘Spastik’

Plastikman aka Richie Hawtin, 808-icu je počeo koristiti ’90-tih godina razvijajući ‘minimalistički zvuk dok je ostatak svijeta ludovao na Happy hardcore.’

S.O.S. Band – ‘Just Be Good To Me’

Već 1983. godine ovaj bend je odlučio pokazati da elektronski beatovi nisu ‘apstraktni, mehanički i hladni‘ nego da se mogu lijepo uklopiti sa  soul glazbom i prenijeti neki potpuno drugačiji osjećaj.

A Guy Called Gerald – ‘Voodoo Ray’

A Guy Called Gerald je bivši član tria 808 State koji su bili toliko oduševljeni ovim uređajem da su se odlučili nazvati po njemu. Njegova pjesma ‘Voodoo Ray‘ stara je gotovo 30. godina i još dan danas zvuči odlično.

Addison Groove – ‘Footcrab’

Posljednja traka na listi je dokaz kako Roland TR-808 još uvijek pronalazi svoj put u novim izdanjima elektronske glazbe.

Azra H.