Gramofon pokazuje mjesečeve faze

Samo jedan pogled na ovu napravu bit će dovoljan da pomislite kako se radi o nekom artsy fartsy hipsterskom gramofonu. Ali svi znamo da izgled vara! Ova naprava možda izgleda kao gramofon, ali sigurno ne može vrtiti vaše najdraže vinile. Zato može nešto drugo – pokazati u kojoj se fazi nalazi Zemljin vjerni nebeski pratitelj, Mjesec.

Yifan Hu i Yingjie Bei, studenti Interaktivnih telekomunikacijskih programa na Njujorškom sveučilištu, u svom su se projektu ‘Moon Phases’ poigrali s Arudinom. Arduino je open-source platforma bazirana na jednostavnom hardwareu i softwareu koja dizajnerima i konstruktorima omogućava stvaranje uređaja koji omogućavaju spajanje računala s fizičkim svijetom, odnosno ‘oživljavanje okoline’ koja nas okružuje. Ovakva naprava je korisna za različite profesionalne svrhe, ali i zanimljive DIY projekte kao što je ovaj. 

Dakle, riječ je o projektu, tj. uređaju u koji korisnici mogu unijeti bilo koji datum koji im padne napamet i pomoću fizičke instalacije i kompjuterskog ekrana vidjeti u kojoj se fazi Mjesec nalazi. Za kreatore, ‘Moon Phases’ je edukativan projekt, ali i izuzetno poetičan i lijep, kako s estetičkog, tako i s logičkog aspekta. 

Sama naprava je vrlo jednostavna – sastavljena je od Arudino mikrokontrolera, malene lampice, digitalnog displeja, tri gumba i replike Mjeseca. Pomoću gumbića namještate željeni datum, ali sofisticirano programiran Arduino mikrokontroler je taj koji pokreće gramofon, a on pak pomiče lampicu oko Mjeseca. Lampica osvjetljava Mjesec na način da se mjesečeva faza aktualna na dan koji ste izabrali pojavi na digitalnom displeju. Ova naprava možda nema izričitu praktičnu primjenu, ali su kreatori njome htjeli inspirirati korisnike na razmišljanje o vremenu, svijetu i svemiru u kojem živimo.

Očito je da na ovom ‘gramofonu’ neće zasvirati vaša najdraža ploča – iako bi bilo vrlo prikladno zavrtjeti ‘The Dark Side of the Moon’ – ali vam može reći je li na dan vašeg rođenja bio mlađak, uštap ili neka druga faza. Možda se ni to ne čini kao informacija od praktične vrijednosti, ali vjerujem da među nama sigurno postoje i oni s drugačijim smislom za ‘praktično’ – ljudi koji se vole zagledati u nebo i s izuzetnim zanimanjem prate događaje na njemu. Njima bi podatak o mjesečevoj fazi na dan važnih događaja u njihovom životu vjerojatno razjasnio mnoge životne misterije.

Više o projektu pogledajte u videu.