Sve je više neovisnih prodavaonica ploča

Ovo je osma godina obilježavanja Dana prodavaonica ploča, a na kalendaru je zauzeo treću subotu u travnju, što je 18. u mjesecu ove godine. Povodom toga, evo nekih dobrih vijesti za ljubitelje vinila.

Ususret obilježavanju Dana prodavaonica ploča (Record Store Day), ekipa koja je pokrenula Record Store Day javlja da je otvaranje neovisnih trgovina s pločama u Velikoj Britaniji posljednjih pet godina doživjelo nevjerojatan rast. Od 2009. godine, prodaja ploča se povećala za gotovo 800 posto, a zahvaljujući ovoj sve većoj popularnosti vinila kojoj svjedočimo zadnjih par godina, i neovisne trgovine pločama dobile su vjetar u leđa. Kao posljedica toga, trgovine niču kao gljive nakon kiše – u posljednjih pet godina u Velikoj Britaniji otvoreno je 40 novih trgovina, a polovica njih otvorena je samo tijekom prošle godine. Zanimljivo je da se jedna od njih nalazi na brodu, a treba spomenuti i ‘najmanju trgovinu na svijetu’ koja će raditi samo jedan dan, 18. travnja.

RECORD STORE DAY1

Dan prodavaonica ploča slavi i promovira kulturu neovisnih trgovina s pločama, a velik broj izdanja posebno je otisnut samo povodom tog dana te distribuiran samo u onim trgovinama uključenima u slavlje. Iako uz puno manje publiciteta, Dan prodavaonica ploča obilježava se obilježava i u Hrvatskoj. 

Pogledajte kratki film o Record Store Dayu snimljen na raznim lokacijama u Velikoj Britaniji 2013. godine.