Ljudsko pravo na psihodelike

U svom otvorenom pismu objavljenom u medicinskim novinama specijaliziranim za psihijatriju ‘The Lancet Psychiatry’, dvoje norveških znanstvenika tvrdi da ako ste ikad uzeli ‘lude gljive’ ili MDMA, izložili ste se jednakoj opasnosti koja prijeti dok, recimo, vozite bicikl ili igrate nogomet. Ništa većoj i ništa manjoj od toga.

Teri Krebs je istraživačica na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta u norveškom gradu Trondheim, a njen suprug Pål-Ørjan Johansen je klinički psiholog. U otvorenom pismu koje je objavljeno u The Lancet Psychiatry navode da s obzirom na ljudska iskustva, uzimanje psihodeličnih droga ne izaziva ovisnost ili nekontrolirano uzimanje. Naglašavaju da iako droge poput ‘ludih gljiva’ ili MDMA-e mogu proizvesti trenutni osjećaj zbunjenosti ili anksioznosti, vrlo je rijeka pojava da će njihov korisnik završiti teško ozlijeđen ili u bolnici. Kao usporedbu navode da trivijalne svakodnevne aktivnosti kao što su igranje nogometa ili vožnja bicikla također mogu dovesti do teških fizičkih povreda, pa čak i hospitalizacije, ali naravno, bez dubokoumnih posljedica koje psihodelici mogu ostaviti na čovjeka. Osim rekreativnog uzimanja, ovi znanstvenici naglašavaju kako pojedine nacionalne i međunarodne politike moraju voditi računa o pojedincima koji psihoaktivne stvari uzimaju kao dio religioznih, odnosno spiritualnih rituala, osobnog rasta i kulturnih aktivnosti.

Ovaj dvojac je osnovao i neprofitnu organizaciju EmmaSofia koja je locirana u Oslu. Organizacija nastoji educirati javnost o pozitivnim aspektima korištenje MDMA-e i psihodelika u znanstvene i medicinske svrhe, posebice u liječenju ovisnosti o heroinu ili legalnim, a daleko opasnijim supstancama kao što su alkohol i cigarete, za što je pokrenuta i posebna Crowdfunding kampanja. O korištenju spomenutih supstanci u znanosti i medicini već smo pisali, a u nastavku možete pogledati kratki video organizacije EmmaSofia.