Pogledajte novi Panda Bearov video

Noah Lennox a.k.a. Panda Bear objavio je video za još jednu pjesmu s aktualnog albuma ‘Panda Bear Meets the Grim Reaper’.

Nakon spotova za pjesme ‘Mr. Noah’ i ‘Boys Latin’ s petog solo studijskog albuma objavljenog u siječnju, eksperimentalni glazbenik Panda Bear izdao je još jedan – i to za pjesmu ‘Tropic of Cancer’. Režiju videospota potpisuje njegov kolega Avey Tare (Dave Portner) iz benda Animal Collective, dok se za fotografiju pobrinuo glumac Giovanni Ribisi.

Tekst pjesme posvećen je autorovom ocu koji je 2002. izgubio bitku protiv raka. Prema Noahovim riječima, pjesma se prvenstveno dotiče teme suosjećanja sa samom bolešću i stremljenja tome da joj se oprosti za sve što njeno prisustvo nosi sa sobom.

Kroz pjesmu se provlači semplirana harfa iz Čajkovskovljeve suite ‘Orašar’, upotpunjena pozadinskim šumom i sanjivim vokalom koji se spretno drži krajnjeg ruba melankolije i pritom stoički odbija prijeći unutar sfere patetike. Vizualni sadržaj u maniri je dosadašnjih psihodeličnih radova Animal Collectivea. Agresivnog vučjaka koji do smrti izjeda kostimiranog medvjeda možemo shvatiti kao simplificiranu metaforu bolesti koja nemilosrdno uništava jedan život. Čitav je spot u slow motion efektu, što pospješuje doživljaj smrtonosne bolesti kao što je rak koji jednako nasilno i polagano, poput bijesnog psa, bez trunke milosti i sažaljenja život zamjenjuje smrću.


Ena Carić