DjRUM: ‘Moj je trik stvoriti atmosferu i osjećaj prostora u glazbi’

Britanski DJ i producent Felix Manuel aka DjRUM nedavno je izbacio novo 12″ izdanje ‘Plantain/What I Was Doing When I Was Doing What I Was Doing’ za Samurai Red Seal. Poznat je po zanimljivom i atmosferičnom dizajnu zvuka, prepunom raznih glazbenih utjecaja, ali i zvukova iz filma i života te konstantnom eksperimentiranju s brzinom i stilom. Popričali smo o – glazbi.

Razgovarala: Daria Grudić
Photo: Oliver Clasper

> Tvoji miksevi i produkcija obiluju različitim glazbenim utjecajima, stilovima, vremenskim razdobljima… Što slušaš u posljednje vrijeme, kakav ti je trenutno zvuk najzanimljiviji?

Slušam svakakvu glazbu i definitivno prolazim kroz faze. Često se znam fokusirati na jedan glazbeni stil – u posljednje vrijeme slušam srednjovjekovnu, većinom vokalnu crkvenu glazbu. Osim toga, kupovao sam u posljednje vrijeme proto-jungle ploče, stvari iz razdoblja od ’91. do ’93. Jungle mi je već dugo opsesija, a u posljednje vrijeme istražujem baš taj vremenski period.

> Hoćeš li nam izdvojiti jedan od tih proto-jungle iskopa?

Može, ova je favorit:

> Slušaš li inače mnogo klasične glazbe i što bi od svega izdvojio kao najdraže? Voliš li jazz?

Da, slušam klasičnu glazbu i jazz vjerojatno jednako kao i bilo koju drugu glazbu. Velik mi je to zadatak izdvojiti najdraže od bilo čega. Od jazza volim kasne ’60-te do sredine ’70-tih, spiritualni jazz, astral jazz, fusion… Don Cherry, Alice Coltrane, Keith Jarrett… Od klasike volim srednji vijek i 20. stoljeće, no nisam baš za sve ono između. Preferiram komornu glazbu naspram velikog orkestra. Obožavam minimalizam i impresionizam. John Cage mi je možda najdraži skladatelj, ali ne mogu reći da sam siguran u tu tvrdnju. On je skladao dosta sjajne glazbe koja povezuje elemente iz ranijih razdoblja klasične glazbe s onima iz 20. stoljeća. 

> Opisao si nekoliko svojih mikseva kao soundtrack za zamišljeni film kojem je u fokusu više atmosfera i raspoloženje nego plesni podij. Postoji li neki snimljeni film kojem bi ti volio snimiti vlastitu verziju soundtracka?

Teško pitanje, hmm…

> Možeš li možda izdvojiti nekog glazbenika koji je utjecao na tebe kao osobu ili tvoje stavove?

Mnogo je glazbenika utjecalo na način na koji doživljavam i radim glazbu, ali rjeđi su slučajevi u kojima je glazbe dosegnula dublje od toga i utjecala na mene kao osobu. Mislim da je Debussy to učinio s mojim pristupom impresionizmu, a na sličan je način na mene utjecao i Arvo Part.

> Je li te nečija glazba u posljednje vrijeme totalno oduševila ili iznenadila zvukom?

Da, novi Aphex Twinov najnoviji EP ‘Computer Controlled Acoustic Instruments pt2’.

> Što si slušao u srednjoj? Jesi li pripadao nekom pokretu ili subkulturi?

Zanimljivo pitanje. Ne, mislim da nisam. Obožavao sam hip-hop i r’n’b, ali družio sam se s ljudima koji su slušali skroz druge stvari, npr. indie i Radiohead. Tada je trip-hop na neki način bio dodirna točka između ta dva zvuka. Nikada nisam osjećao pripadnost nekoj sceni ili pokretu, iako sam u neke bio onako površno uključen.

> Kako je nastao singl ‘Plantain’ i koliko si dugo na njemu radio?

Čini mi se da je trajalo oko mjesec dana, bio je to vrlo tečan proces… Jedna je ideja vodila drugoj, nije bilo nekog teškog rada. Sve je krenulo od onog ‘clickety clack’ zvuka, koji je više buka, a koji čini bazu za prvu ritam sekciju. 

> Što smatraš najvećom promjenom u svojoj produkciji unazad zadnjih par godina?

Producirao sam puno glazbe, iako mali dio toga izdam. Imam dosta neobjavljenog materijala koji zadržavam i ne žurim se izdavati ga, stoga bih mogao reći da je najveća razlika u završnoj obradi. Eksperimentiram s nekim novim stvarima, ali ne bih o tome govorio dok nije spremno. 

> Otkud crpiš inspiraciju, imaš li neki recept?

Kopanje ploča. To je moj jedini dosljedan recept. Dok radim, uvijek nastojim napraviti i otkriti nešto novo. No, kada mi ponestane ideja, uvijek se vratim pločama kopajući i staro i novo, bilo što što još nisam čuo.

> Jimmy Edgar je izjavio da su stvari koje je otkrio o hipnozi utjecale na njegovu glazbu. Što misliš o tome i imaš li ti možda neki trik kojim nastojiš dodatno utjecati na mozak i percepciju slušatelja?

Wow… zanimljivo. Bio sam hipnotiziran, radio sam i na autohipnozi, to stanje je dosta neobično, ali lijepo. Nije doduše nešto što mi je palo napamet inkorporirati u produkciji. Nisam siguran, ali rekao bih da su neki moji trikovi u dizajnu zvuka, kojima stvaram osjećaj prostora i atmosfere, najsličniji tome.

> Prije dvije festivalske sezone svojim si nastupom zatvarao Outside stage na Outlooku. Preferiraš li takve nastupe na otvorenom, pred velikim brojem ljudi ili intimniju klupsku atmosferu?

Obožavam partyje na otvorenome! Na festivalima zna biti odlična atmosfera, ali ipak više volim intimnije partyje u malom klubu s dobrim sound systemom. Mala znojna kutija gdje su svi pomalo stisnuti, ali ima dovoljno mjesta za ples. To mi je najuzbudljiviji setting.

> Što je sljedeće, imaš li nekakve novosti koje bi htio podijeliti s nama? Planove za budućnost, nove suradnje?

Za sada još nemam nekih vijesti ni planova, ali mnogo toga se sprema, stoga budite spremni! 

>> DjRuma možete pratiti na sljedećim linkovima, a u nastavku poslušajte hit singl s njegovog LP-ja ‘Seven Lies’ iz 2013.:

facebook.com/DjrumMusic 
soundcloud.com/djrum 
discogs.com/artist/1762528-DJ-Rum