Kristijan Molnar: Lijepo je raditi, jos ljepše kad je uključena muzika (INTERVIEW+PODCAST)

Ususret dvama važnim nastupima ovoga vikenda, prvog večeras s Rodhadom u Beogradu, a drugog u nedjelju u Zagrebu na Stereotipu uz Dixona i druge domaće DJ-e, porazgovarali smo s Kristijanom Molnarom, a pripremio nam je i miks.

Razgovarao: Vladimir Trifunović
Photo: Maiko Sakura Photography

> Reci nam tko je Kristijan Molnar u nekoliko rečenica?

Možda mogu i u manje. Jednom sam negdje napisao undercover dancing bear. 🙂

> Christallization je tvoja bebica:) Kako je nastala radijska emisija, tj. što te navelo da pokreneš taj projekt? Postoji neka druga poruka osim: slušajte novu i po Kristijanu dobru glazbu?

Pa da, moglo bi se tako reći, polako sam je odgajao i gledao kako raste. Bila je mala u početku, nije ni sad velika, ali znaš, zvučala je dosta lošije i onda je nakon nekog vremena naučila pričati. Nastala je iz ljubavi prema radiju i mog dotadašnjeg iskustva u tom svijetu. Sudjelovao sam u nekoliko programa, birao muziku i onda odlučio da ću započeti nesto svoje. Danas emisija broji 142 epizode, ali ih je bilo i više, neke nisu na internetu pa nemaju broj pokraj sebe. Posebna poruka ne postoji, želim podržati mnoge ljude i raširiti njihov zvuk po eteru, a slušaoci taman imaju priliku otkriti nešto novo. Možda u emisiji čuju neku stvar na koju odlepe, a ja vjerujem da će ih ona odvesti negdje dalje.

> Možemo primjetiti da si nešto dosta zauzet u zadnje vrijeme, kako se osjećaš zbog toga? Misliš li da si na nekoj prelaznoj stepenici u karijeri? 

Nisam na prelaznoj, ne vjerujem da to postoji, samo sam se popeo na novu. Ima ih još puno, idem korak po korak. U posljednje vrijeme jesam poprilično zauzet, ali mi to dosta odgovara. Gura me dalje. Ako ništa drugo,  natjera me da brzo dovedem svoje spavanje u red iako puštam muziku na primjer i u subotu i u nedelju. Lijepo je raditi, jos ljepše kad je uključena muzika.

10298029_10152359733363431_3349956203664179047_o

> Je li stigla neka ponuda iz inozemstva, hoćemo te možda vidjeti negdje u nekoj clubbing metropoli (ne kažemo da Beograd nije)?

Mislio sam da ovaj mjesec ne može biti bolji, a onda sam dobio dva super poziva u proteklih deset dana. Putovat ću jos malo pored toga, dogovarao sam svašta početkom travnja, ali neću ništa najaviti dok ne dobijem točne datume.

> Znamo da najviše voliš ‘all night’ setove koji dugo traju. Reci nam kakve su prednosti i mane takvih setova u odnosu na možda standardne setove gdje DJ-i vrte po dva sata?

Brod 20/44 mi je prvi dao priliku da sviram cijelu noć, odmah nakon jednog ludog utorka i partyja koji je trajala do 7 ujutro. Tu sam baš puno naučio. Ne žuriš nigdje, imaš cijelu noć da pustiš šta god poželiš, a onda shvatiš da imaš moć u rukama, odnosno glazbu kao najjače oružje. Još ako se dogodio taj nevjerovatni moment spajanja sa publikom, nema kraja osim kad Raša sa broda kaže da bi mogli doma. To teško možeš doživjeti kad sviraš dva sata, a ako doživiš, onda je kraj baš blizu. Vidiš li ti neku manu u tome? Ja ne.

> Čuli smo da je prošla nedjelja bila burna. I to se može dogoditi u Beogradu?

To se često događa u Beogradu. Thyladomid se oduševio prošlom Sunday Beat žurkom, vjerujem da će mu to biti jedna od boljih u sklopu turneje. Isto tako sam nedavno ugostio Job Jobsea, svirali smo u klubu DOT. Čovjek koji je svirao na Time Warpu, Burning Manu, u Panorama Baru ili još bolje, zatvorio je klub Trouw. Ne mogu ni zamisliti kakva je atmosfera bila u tom trenutku kada ljudi znaju da za koji sat taj klub više neće postojati. Njegova reakcija na našu publiku je bila ‘ja ovo nikada nisam vidio‘! Da sreća bude veća, nije jedini koji priča slične priče, niti je DOT jedini klub gdje se dešavaju takve stvari. Beograđani se vole dobro zabavljati.

11146228_1437875283180090_2735388085657664420_n

> Znamo da ti je Rodhad jedan od dražih producenata. Danas nastupate zajedno u Beogradu. Kakva nas večer očekuje, hoćeš pustiti njegov najdrazi remiks?

Da, obožavam Rodhada i jedva čekam da ga danas čujem po prvi put u klubu. Opasan booking Drugstorea i ne postoji bolji prostor u Beogradu za njega. Ne vjerujem da ću pustiti nešto gdje se on potpisao, a očekujem vrelu noć, mračnu muziku i siguran sam, pun klub. 

> Drugstore se baš zapuhao zadnjih par mjeseci. Možeš nam komentirati trenutno stanje scene u Beogradu?

Drugstore to odavno radi, ali da, ove godine su se baš potrudili. Svaki put kad se čujemo ja im kazem bravo. Isto je i sa ostalim klubovima, svi daju sve od sebe. Uzajamna podrška između klubova i kolektiva ili DJ-eva je veoma jaka, pa onda postoji mogućnost da se dogode tako lijepe stvari. Ostaje samo da nam turizam poraste i imati ćemo jos bolji noćni život, iako je i ovako jedan od najboljih u Europi.

Kristijan Molnar - Drugstore - Photo By Maiko Sakura

> Puno čitamo o Beogradu na vodi i sigurni smo da svatko ima neki komentar na taj veliki projekt. Želimo čuti i tvoj s obzirom da bi mogao nestati sav trud koji su mnogi uložili da bi imali današnju Sava Malu?

Slabo pratim vijesti ili novine, previše negativne energije je u njima. Vjerujem da ni oni sami ne znaju kada će i šta će biti od tog Beograda na vodi, a pritom se rokovi ovdje uvijek probijaju. Jednostavno sve tako funkcionira. Znam samo da ćemo KC Grad braniti svim snagama ako bude zatrebalo.

> Tvoji trenutni top 5 je?

Frankey & Sandrino – Cephei EP [Moodmusic Records]
Howling – Stole The Night (Remixes) [Monkeytown Records]
Love Over Entropy – Tonii EP [Something Happening Somewhere]
Benedikt Frey – Trance Unlimited EP [Nous’klaer Audio]
Lauer – Borndom LP [Permanent Vacation]

> Najbolji savjet koji ti je netko dao glasi?

Kako znati da li je najbolji? Nedavno sam dobio jedan dobar, glasio je ‘dopusti da te se voli.’

> Najdraže jelo?

Riba. Obožavam ribu i limun.

> Najdraži sport?

Rukomet, time sam se bavio prije nego što sam se odlućio to prekinuti i posvetiti se fakultetu i muzici. Bio sam poprilično dobar, jedan od najmlađih igrača prve lige i reprezentativac Beograda.

Kristijan Molnar - 20_44 (1) - Photo By Maiko Sakura (2)

> Što bi htio poručiti svima onima koji žele krenuti stopama Kristijana Molnara?

Krenite. Ne morate mojim, možete svojim.

> Za sam kraj nam reci ‘malo poznatu stvar o Kristijan Molnaru’. Slušao si metal s obzirom da imaš lijepo njegovanu bradu:)? Ili si je pripremao za nastup s Rodhadom jer si znao da će se zvijezde poklopiti jednog dana?

Poklopilo se sasvim slučajno, iako bih se mogao ofarbati u crveno. Da, slušao sam metal i rock kao klinac, spominjao sam to vec u nekom intervjuu. Na primjer, društvo krene na more, a ja za te novce odem sam na neki festival, sa 15 ili 17 godina.
Ni dan danas ne znam kako su moji roditelji preživjeli te dane, ali hvala im. 

www.facebook.com/christallization
soundcloud.com/christallization