Electronic Beats izdao knjigu o Rolandovim mašinama

Knjiga je izašla danas, 11. svibnja, a njene 384 stranice autori Michal Matlak (AKA Analog Roland Orchestra) i Florian Anwander te fotografkinja Tabita Hub posvetili su najpoznatijim i najtraženijim analognim primjercima klasičnog Rolandovog hardwarea. U knjizi su obuhvaćene vintage mašine nastale u razdoblju od 1973. do 1987. godine, a osim njihovih ekskluzivnih fotografija i opisa, u knjizi će se naći i brojni intervjui s imenima kao što su Legowelt, Egyptian Lover, Mark Ernestus, Modeselektor i Mathew Jonson.

R-for -Roland _Arrangement -3_by -Tabita -Hub -1240x 710

Knjiga o Rolandu naziva ‘R is for Roland’ predstavlja svojevrsni udžbenik iz povijesti za sve ljubitelje Rolandove mašinerije i synthova. U knjizi su prekrasnim fotografijama Tabite Hub prikazane 23 mašine koje su unijele revoluciju u svijet elektronske glazbe i ispisale njezinu povijest. S obzirom na popularnost i besprijekornu reputaciju koju je stekao kroz godine, zvuk Rolanda je postao svijet za sebe.

The 808 is the king of drum machines because nothing has lasted longer than it has. The sounds are analog passion. Nothing can compare. Long live the king! 808 Forever!

Egyptian Lover

U knjizi o Rolandu govore neki od glazbenika koji su korištenjem ovih mašina proširili riječ o njima i pridodali njihovoj popularnosti, ali kojima su one služile kao platforma za njihov kreativni output. Ljubav je, dakle, uzajamna, a o njoj govore Lee “Scratch” Perry, Au Revoir Simone, Portishead, Nightmares On Wax, The Hacker, Jeff Mills, The Egyptian Lover, Plastikman, Mathew Jonson, Legowelt, Modeselektor, Martyn Ware i broji drugi.

R-for -Roland _Roland -City -2_by -Tabita -Hub -1240x 710

Mašine predstavljene u knjizi su sljedeće: Space Echo RE-201, System-100, SH-7, CR-78, Jupiter-4, RS-09, TR-808, Jupiter-8, TB-303, TR-606, Juno-6, SH-101, Jupiter-6, MC-202, JX-3P, TR-909, Juno-106, TR-707/727, Alpha-Juno 1/2, TR-505 and TR-626, ali knjiga nije hommage samo kultnom Rolnadu, već i osnivaču te tvrtke, japancu Ikutaru Kakehashiju, pasioniranom izumitelju i poduzetniku kojem elektronska glazba duguje uistinu mnogo.

The sounds of the rolands are very utilitarian and functional. they work together to create a perfect balance of frequencies and harmonics that can (even without anything else) drive people to dance and move like no other sounds out there.

Plastikman

Knjiga je tiskana u Berlinu na engleskom jeziku. Pogledajte kratki video o knjizi u režiji Electronic Beats TV-a.