Zdravlje nakon vikenda

Vikend za vikendom ispunjeni zabavom. Ponekad te malo preuzmu ti vikendi. Petak završava, subota počinje, u tren oka već je nedjelja navečer. Osjećaš se tupo, gladan si, a ne možeš jesti; spava ti se, a nikako da utoneš u san. Kotrljaš se i prevrćeš po krevetu dok ti umom odzvanja turobna činjenica – sutra je ponedjeljak. Čini mi se da je je ovakav ili sličan scenario više ili manje poznat svim redovitim sudionicima elektroničke scene. U ovom tekstu potrudit ću se iznijeti vlastita iskustva i popis preparata sa kojima više ili manje uspješno novi tjedan dočekujem bez grča na licu i/ili u želucu.

Scenom na scenu
Piše: Vojko Mecena

5-HTP
Definitivno na vrhu liste naći će se 5-HTP ili punim imenom 5-Hidroksitriptofan. 5-HTP je derivat aminokiseline triptofana, odnosno međuprodukt između triptofana i neurotransmitera serotonina. Proizvodi se kao dodatak prehrani iz ekstrakta sjemena afričke biljke Griffonia simplicifolia. I djeluje tako da obnavlja serotonin! Zbog djelovanja na povećanje razine serotonina u mozgu, 5-HTP se istražuje u sklopu liječenja poremećaja raspoloženja kao što su depresija, tjeskoba i napadaji panike. Istražuje se i njegova moguća uloga u liječenju drugih poremećaja povezanih s niskom razinom serotonina, uključujući migrenu, pretilost, poremećaje prehrane, PMS, pa čak i nasilno ponašanje. Još uvijek ga se ne može pronaći u hrvatskim ljekarnama i trgovinama zdrave prehrane, no moguće ga je naručiti preko interneta. Preporučujem dnevnu dozu od 50 mg koju svakodnevno treba piti prije spavanja. Bitno je napomenuti da ga se nikako ne treba koristiti ukoliko ste na terapiji antidepresivima, no pretpostavljam da niste (nadam se da niste).

Griffonia -simplicifolia

Magični pčelinji proizvodi
Matična mliječ i propolis koje obavezno koristim svaki dan. Matična mliječ je izlučevina pčela kojom pčele hrane maticu i leglo pčela. Pozitivno djeluje na uklanjanje stresa te pomaže kod iscrpljenosti i umora. Jača i čuva prirodnu otpornost organizma, te ima odlično antioksidativno djelovanje. Uravnotežava neurovegetativni sustav i potiče psihofizičku aktivnost. Povećava rezultate treninga, ubrzava oporavak kod sportaša, bolesnih osoba i rekonvalescenata. Djeluje na regenerativne mehanizme usporavajući starenje. Ima antibiotsko, antivirusno i antiupalno djelovanje. Matičnu mliječ koristim u pastilama, trebat će vam malo da se naviknete na kiselkast okus, ali vrijedi!

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda, enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Povijesni zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Babilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda. Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa. Propolis kupujem u spreju sa kojim našpricam usnu šupljinu prije spavanja.

Uz sve to naravno med, jedinstveni dar prirode, kojeg već nekoliko godina koristim umjesto šećera u jutarnjoj kavi. Općenito gdje god bi netko možda stavio šećer, ja stavljam med. Uvečer prije spavanja je zgodna kombinacija u neki smirujući čaj (ima ih dosta na tržištu i relativno su jeftini) umiješati med i cimet. Provjereno zdravo.

Med

Kurkuma – moćan istočnjački začin
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žuto-narančaste boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao prirodni antibiotik, u prevenciji raka, za čišćenje jetre i krvi, protiv artritisa i reume, zacjeljuje rane i brzo obnavlja povrijeđenu kožu. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Kako bi pospješili djelovanje kurkume, dodajte u nju malo crnog papra. Možda će vam ovo zvučati ekstremno, ali ja malo kurkume dodam u svako jelo. U neka i malo više!

Kurkuma

Ekstra tamna čokolada
Čim je čokolada tamnija, to je bolja za vaše zdravlje. Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, bogata je antioksidantima, te konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi. Osim svega toga, obnavlja serotonin. Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala, bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom. Preporučam isključivo organsku čokoladu sa udjelom kakaa 70 % ili većim. Bitno je napomenuti da je nekoliko kockica tamne čokolade dnevno dovoljno da ostvarite dobrobiti od antioksidanata i minerala koje sadrži.

Cokolada

Savjeti za kraj
Sve ovo opisano gore dođe me između dvjesto i tristo kuna mjesečno. Po meni ih vrijedi potrošiti. Za kraj reći ću samo da je za očuvanje zdravlja bitna zdrava i uravnotežena prehrana, te umjerena ali redovita tjelovježba. I to je stvarno tako, koliko god već otrcano zvučalo. Prije svega budite odgovorni sami prema sebi i svome tijelu. Pokušajte se smješiti što više i uživajte u životu. Veselite se malim stvarima, uočite ljepotu u kapima kiše, baš kao i u zrakama sunca, laganom šumu lišća na povjetarcu. Pokušajte se što prije vratiti u normalni ritam spavanja jer jutra su prelijepa, a jutarnje šetnje hrana za dušu. I đuskajte dragi ljudi. Ples također liječi.