INTERVJU: ŽIVA MUZIKA x Privacy | PODCAST: LILA CUBE

Ovaj petak u Sirupu rezerviran je za živo ludilo. Pardon, ŽIVU MUZIKU i NO BALANCE kolektiv kojima u goste pristiže Privacy, talentirani newcomer iz Australije. Kako mu i samo ime kaže, Privacy, ili punim imenom Dylan Casper, je vrlo privatna osoba koja nije sklona davanju intervjua i otkrivanju detalja iz svog života, već radije pušta svoju glazbu da sama govori o njemu. Svejedno, pristao nam je odgovoriti na nekoliko pitanja, kao i radišna ekipa iz ŽIVE MUZIKE koja je unijela svježinu na domaću scenu dovodeći neka zanimljiva imena kao što su Planningtorock, Molly Nilsson, Mykki Blanco i brojni drugi. Kako članak ne biste čitali u tišini, prije nego li krenete skrolati dalje, pritisnite play i poslušajte podcast koji je za ovu priliku složila ‘neuravnotežena’ LILACUBE.

  • Što i tko je Živa Muzika? Zašto ste se okupili i koja je vaša misija na ovoj ludoj zemlji?

Živa Muzika je promotorski kolektiv čiju jezgru tvore Goran, Iva Maria, Ivna, Lovro i Nino. Ekipa dizajnera (Dario Dević i Hrvoje Živčić, Niko Mihaljević i drugi), VJ-a (FluffLord, Darko Donnie) i fotografkinja (Karla Jurić) zaokružuje priču svakog novog glazbenog događanja. Uz organiziranje koncerata/partija, uređujemo i vodimo emisiju Živa Muzika na Radiju Student koja je i prethodila našim koncertnim aktivnostima. Ivna je bila pokretačica emisije i DJ-ica na povremenim slušaonama, dok je osnivanje udruge i organizacija evenata u ovoj postavi krenula 2013. godine. Okupili smo se prvenstveno sa željom da predstavimo suvremenu glazbenu produkciju kakva u tom trenutku nije bila zastupljena na zagrebačkoj koncertnoj sceni. Trudimo se i dalje raditi na tome, a pozdravljamo i nove inicijative koje se kreću u sličnom smjeru.

577006_10151107377102406_1552037800_n (2)

  • Prošle godine ste doveli podosta vrlo zanimljivih imena u Hrvatsku. Po kojem ‘ključu’ birate goste koje dovodite? Postoji li neka poveznica među njima, osim one očite glazbene?

Budući da radimo u prosjeku jedan event mjesečno, prilično smo izbirljivi i nastojimo da izvođači/ce koje dovodimo budu i glazbeno i scenski zanimljivi te da predstavljaju aktualna strujanja u glazbi. Nismo strogo žanrovski ograničeni – takva je uostalom i glazba koju promoviramo, poprilično otvorena i međusobno prožimajuća. Također, izvođači koje dovodimo polako počinju percipirati Zagreb kao zanimljivu tour destinaciju zbog publike koja je daleko strastvenija od zapadnoeuropske.

  • Kako je došlo do suradnje s NO BALANCE kolektivom?

Suradnja s NO BALANCE kolektivom na ovom partyju zapravo je izravna posljedica jednog komentara na Facebooku, haha. Slušali smo miks LileCube u koji je uvrstila Privacyja i ostavili komentar kako bi ga bilo lijepo dovesti, a ona nam se istog trena javila u inbox s informacijom kako je već stupila u kontakt s njim. Odlučili smo u gostovanje krenuti udruženim snagama jer nam se činilo da se zajednički entuzijazam može samo pozitivno odraziti na doseg i kvalitetu eventa.

  • Poznato je da u Hrvatskoj, ali i u svijetu, postoji velika zabrinutost za vegane i njihov unos proteina, a čuli smo da je Privacy jedan od ‘njih’. Što ako mu usred partyja pomanjka tih esencijalnih tvari? Jeste li spremni na taj izazov?

Naravno. Imat ćemo zdjelicu domaćeg humusa pri ruci za svaki slučaj.

11253769_10206500843749082_1108223151_n

Dakle, osim što je vegan i beznadno zaljubljen u Danu Scully iz X-Filesa, Privacy je izuzetno talentirani Australac koji je pažnju privukao prošle godine objavom svog prvog EP-ja naziva ‘Hypertext‘ za renomirani britanski label Lobster Theremin na kojem izdaju već dokazana imena elektronske scene kao što su Palms Trax, Route 8 i ostali. Taj mu je EP priskrbio visoku 4/5 ocjenu na Resident Advisoru, a on je nastavio dalje razvijati svoj inovativni glazbeni izričaj u kojem spaja ledeni electro i new wave ’80-ih s acid houseom i mračnim technom ’90-ih, što je rezultiralo odličnim sljedećim izdanjem, EP-jem ‘Command Pattern‘ za berlinski Klasse Recordings. Pročitajte što kaže Privacy.

  • EP ‘Command Pattern’ je zvukom i atmosferom idealan soundtrack za mračne klupske noći. Što te inspirira u produkciji?

Jednostavno nastojim ostati vjeran onome što želim reći pomoću glazbe. Ne razmišljam pretjerano o klupskoj atmosferi.

  • Imaš li neke uzore kada je u pitanju elektronska glazba? S kime bi volio surađivati?

Imam previše uzora da bih počeo nabrajati. Što se tiče suradnje, da Coil nije mrtav, bilo bi super surađivati s njima.

  • Što slušaš kada želiš odmoriti uši od kiselih techno beatova?

Jedina glazba na mom iPodu trenutno je Prince, Hole i Sonic Youth

  • Što nam pripremaš za Sirup?

Uvijek je malo neobično svirati u novom gradu jer ne možeš biti siguran kako će ljudi reagirati na vibru, ali promotori se čine kul i čuo sam dobre stvari o Zagrebu, tako da ću jednostavno raditi ono što i inače radim – čudno i funky.

Osim gosta, u petak u Sirupu nastupit će Tvrtko i LILACUBE te jedno ime koje je svakako potrebno pobliže predstaviti – Oxide. Oxide je profinjeni splitski selektor koji je napokon stigao u Zagreb. Član je LoopJunkies AV kolektiva s kojim organizira Beatslap večeri u omiljenoj im Kocki, a u svojim setovima vješto izmjenjuje aktualna i klasična techno/electro/house izdanja.

Upad je 50 kuna, a na našem Facebooku čeka vas nagradna.