Nils Frahm snimio soundtrack za film ‘Victoria’ i objavio prvu stvar

Redatelj Sebastian Schipper je navodno zatražio Frahma da ‘stvori tišinu’ za soundtrack.

Pijanist i skladatelj Nils Frahm snimio je sountrack za njemački film ‘Victoria‘ koji izlazi sljedeći mjesec, točnije 11. lipnja na etiketi ‘Erased Tapes‘. Radnja filma odvija se u Berlinu i snimljena je u jednom kadru, a prati djevojku koja se priključuje dečkima nakon što ih je upoznala ispred techno kluba. Njihovo divlje tulumarenje po gradu pretvara se u pljačku banke, pa se glazba mijenja iz techna u subtilne zvukove klavira.
Film je osvojio nagradu za kinematografiju na filmskom festivalu Berlinaleu i pokupio sedam nominacija, uključujući i onu za najbolji soundtrack, na Deutscher Filmpreisu. Za miran i kontemplantivan sountrack Frahm je angažirao violončelisticu Anne Müller, violinista Viktora Orria Árnasona i gitarista Erika K. Skodvina, ali kako sve ne bi bilo premirno, naslovnu traku ‘Burn With Me‘ je editirao DJ Koze.

Dragi gledatelji i slušatelji,

Napokon sam napisao glazbu za film. Trebalo mi je neko vrijeme da to učinim, jer sam strpljivo čekao film koji bi mi doista nešto govorio. Kad me direktor Sebastian Schipper pozvao da radim na ‘Victoriji’, znao sam da je bilo vrijedno dugo čekati. Da li je tako jakom filmu glazba potrebna? Shvatio sam da nije lako stvoriti glazbu koja objedinjuje ove hrabre prizore.
Srećom, dobili smo neobično kreativnu slobodu radeći na filmu zajedno sa Sebastianom Schipperom, koji je produkciju i režiju obavio sa istom ekipom. Sountrack je snimljen na posebnoj lokaciji, bivšem GDR studiju koji je danas domaćin studija P4. Jednostavno smo stavili veliki ekran u sredini sobe, koja je bila ispunjena mikrofonima i instrumenatima, pustili film na loopu i improvizirali zajedno – moji dobri prijatelji i ja.

Gostujući glazbenici započeli su svoje snimanje svirajući kohezivno tijekom cijelog filma. To je bio najzanimljiviji dio dana, jer nisu gledali film prije. Postali su odjednom i gledatelji i skladatelji, intuitivno svirajući stotine različitih zvukova na taj način. Poslušajte neke od vrhunaca. Nadam se da su uljepšali film Victoria i da gode vašim ušima.

S ljubavlju, Nils Frahm

Victoria će biti prikazana 11. lipnja u Njemačkoj, a u drugim zemljama ubrzo nakon.
U nastavku provjerite tracklistu, pogledajte isječak iz filma i poslušajte traku ‘Them’.

Tracklista:
01. Burn With Me (Victoria Edit by DJ Koze) 
02. Our Own Roof 
03. A Stolen Car 
04. In The Parking Garage 
05. Them 
06. The Bank 
07. The Shooting 
08. Nobody Knows Who You Are 
09. Pendulum 

Azra H.