Typedrummer pretvara vaše riječi u beatove

Kao što mu i samo ime kaže, Typedrummer je virtualna ritam-mašina koja vam omoguće da čujete kako zvuče vaše riječi, rečenice i misli koje ćete tek pomisliti i napisati.

Programer Kyle Stetz osmislio je Typedrummer, najjednostavniju ritam-mašinu na svijetu – pojedini zvuk perkusija dodijeljen je pojedinom slovu na tipkovnici i sve što vas dijeli od toga da postanete vrsni beat-maker jest da se primite tipkanja. Dvadeset pet slova engleske abecede znači isto toliko sampleova koje imate na raspolaganju za svoje glazbene aranžmane. Što se tiče manipuliranja ritmom, tu ste ograničeni na razmak, koji proizvodi kratku pauzu, i zagrade koje vam omogućuju da napravit triolu, ritmička figura od tri note.

Još jedna zanimljiva, iako vjerojatno nenamjerna, stvar je – barem u Chromeu – mogućnost da razlomite ritam. Ako ukucate neki beat i pustite ga da svira te otvorite neki drugi prozor koji nije Chrome, vaša glazbena misao počet će glitchati, što također ima zanimljiv efekt ako vam se sviđaju takve stvari. Kad vam dosade bubnjevi, možete kliknuti na opciju load new samples i još malo vremena na poslu izgubiti igrajući se sampleovima iz stvari ‘Fool’ američkog elektroničkog/mutant-pop glazbenika – Moon Bounce.

Kako to već obično biva na Internetima, neki haker i entuzijast pokušao je pogoditi koji zvuk svako slovo predstavlja:

a: click with a slight rattle, like rattan brushes
b: closed hihat
c: distored synth bass with rattle, like tambourine
d: distored synth bass higher pitch and muted
e: muted synth bass
f: sizzle ride hit like crash
g: maracas
h: muted maracas
i: afuche-cabasa
j: synth snare
k: deeper snare
l: castanets
m/n: tap on closed hihat – maybe striking the hardware?
o: booming tonal bass
p: half muted tonal bass
q: muted bass
r: very muted, blockish bass
s: synth splash
t: agogo bell
u: guiro upstroke
v: guiro downstroke
w: tambourine
x: snare
y: synth snare
z: concert bass
non-alpha: rest
(): beat = 1/3 – note: triplets will begin on the letter before the first open paren, it modifies the space before, not after, each note

Poigrajte se i vi!