Obrisi svijeta pretvoreni u zvučne valove

Prepoznavanja oblika i obrazaca je uobičajena ljudska sposobnost kojom lakše klasificiramo i razumijemo svijet oko sebe. Radi se o kognitivnom procesu u kojem informacija iz nekog podražaja udružuje s informacijom koju dozivamo iz naše memorije, a odnosi se, primjerice, na prepoznavanje lica, glazbenih cjelina ili jedinica, jezičnih dijelova i simbola.

Ljudska tendencija da u svemu tražimo oblik ili obrazac je naše vječito traganje za smislom svijeta koji nas okružuje, odnosno traženje reda u neredu. Međutim, traženje i uočavanje oblika i obrazaca koji zapravo ne postoje, odnosno u pojavama između kojih nema direktne povezanosti zove se apofenija. Apofenija se odnosi na situacije kada, primjerice, u oblacima, mrljama od kave, kokicama ili kori naranče vidimo lica – neka nasumična ili Elvisa Presleyja. Nekada takve pojave rezultiraju religijskim štovanjem ili teorijama zavjere, a ponekad – umjetnošću.

Grafička dizajnerica iz Ukrajine, Anna Marinenko, u jednom od svojih projekata ‘Sound Form Wave’ prikazala je zanimljivu povezanost između svakodnevnih pojava, toliko svakodnevnih da ih većina od nas ne bi ni primijetila. Dizajnerica je uočila estetsku sličnost između oscilirajuće visine drveća, planina, nebodera i ostalih obrisa na horizontu povezala je oscilirajućim zvučnim valom i tako je nastala serija slika u kojoj su povezana dva naizgled nepovezana svijeta.

Radi li se zbilja o apofeniji ili dubljoj povezanosti između fizičkih i akustičkih struktura, odnosno mogućnosti da se naš svijet zapravo sastoji od valova koji nam prikazuju određenu informaciju, ostavljamo vama na razmišljanje.

Island __880

Yacht __880

Houses _on _water __880

Nature -sound -waves -anna -marinenko -4

Clouds __880

NY__880

Iceberg __880

Landscape _lake _trees _summer _ducks __880

Ostatak projekta pogledajte OVDJE