Povratak Hartere – kratki pregled festivala u kanjonu Rječine

Festivalska događanja u napuštenom kompleksu nekada najveće tvornice papira započela su još 2005 godine. Od tada je Hartera festival rastao – kako brojem posjetitelja, tako raznovrsnošću izvođača, ali i ambijentom koje je svake godine bio sve luđi i luđi i savršeno dočaravao atmosferu i opuštenost tog riječkog slavlja.

Hartera 01

Priča o pokretanju Hartera festivala zapravo je priča o obnovi stare tvornice i nastojanju da se od potencijalne zapuštene ruševine prostori prenamijeni u svojevrsni dom kulture. Hartera je zapravo lokalni naziv za tu nekadašnju tvornicu papira smještenu u centru grada Rijeke, konkretno u kanjonu rijeke Rječine, i ona po mnogočemu nije još jedan ljetni festival. Sama lokacija, uređenje, opuštena, prijateljska atmosfera, umjetničko-konceptualni program, izvođači, i nipošto ne smijemo zaboraviti, svetište i Radio Isus, učinili su Harteru nezaobilaznim ljetnim festivalom, a Rijeku uvrstili na jedan od onih popisa urbanih mjesta koja ne smijete zaobići.

02

Izbor izvođača s godinama je Harteru profilirao u festival underground rocka i elektronike, a neka od najzanimljivijih stranih imena elektronike obilježila su razdoblje od 2009. do 2012. godine, kao i festivalska sjećanja publike koja za dobar provod nije morala otići u bankrot, kao što je slučaj s većinom današnjih festivala koje organiziraju stranci.

05 (1)

Zakoračit ćemo dolinom sjećanja i nabrojati samo neka od impresivnih gostovanja – 2009. godine kanjon Rječine tresao je Royksopp, Bosys Noize, Simian Mobile Disco, Adam Freeland, Alex Metric; 2010. godine to su bili Moderat, Digitalism, Zed Bias, Cosmin TRG, Redlight. Na sedmom izdanju Hartere 2011. godine slušao se Trentemoller, Hercules & Love Affair, Photek, James Holden, Ramadanman, Brodinski, Hudson Mohawke, Feadz, Ikonika, SBTRKT, dok je 8. izdanje već lagano 2012. počelo kaskati, ali se svejedno držalo imenima kao što su Laurent Garnier, Gus Gus, Azari & III i Gesaffelstein.

48

Nakon 2013. godine Hartera je postala manje atraktivna ljubiteljima elektronike, a za svoje jubilarno deseto izdanje 2014. godine organizatori su odlučili na neki način podsjetiti ti se na onu prvu Harteru iz 2005. godine – legendarnu i najposjećeniju – te okupili domaće i regionalne rock izvođače.

07

I da se vratimo na naslov ovog članka – ove godine Hartera festival ponovo pali pogon, a od toga nas dijeli malo više od stotinjak dana, kako odbrojava sat na njihovoj web stranici. Informacija o line-upu još uvijek nema, ali sama vijest o tome da će stara tvornica na svega par dana opet postati oaza ugodne atmosfere, vrhunske glazbe i neponovljivih sjećanja nas izuzetno veseli. Ne preostaje nam ništa drugo nego se podsjetiti kako je to izgledalo u najboljim danima Hartere i mantrati da i line-up bude dosljedan. 

Sara S.