U Amsterdamu se NE otvara prva trgovina s ectasyjem

Danas, 18. svibnja, između 11 i 11.30 u glavnom gradu Nizozemske otvorena je pop-up trgovina koja želi demonstrirati kako bi izgledala regulirana, legalna distribucija, naspram one divlje, ilegalne.

Svi smo odavno upoznati s liberalnim pogledima Nizozemske, pogotovo kada je u pitanju konzumacija supstanci koje se u većini ostalih europskih zemalja smatraju ilegalnima, pa tako naslovi poput ‘U Amsterdamu se otvara prva trgovina s ectasyjem’ nikoga nisu začudili i mnogi su mislima vjerojatno već bili u prvom avionu za nizozemsku metropolu. Svejedno, u slučaju da ste ostali samo na bombastičnom naslovu (PR zbilja treba uvrstiti u jedno od modernih svjetskih čuda, a i copy/paste novinarstvo je u tijesnoj utrci) i brže bolje izvukli duboko skrivenu ušteđevinu i uložili je u avionsku kartu i provod života, bitno je znati da se trgovina otvara samo na jedan dan, ali da se u njoj neće nuditi ecstasy, nego obrazovanje.

1470138_681843545258693_184888859551896412_n (1)

Nizozemska stranka mladih demokrata – D66 – pokrenula je ovu pop-up inicijativu kako bi podigla razinu svijest i informiranosti javnosti o pitanjima legalizacije MDMA-a. Ovakva inicijativna je izuzetno pohvalna i potrebna budući da istraživanja pokazuju da je više od pola milijuna Nizozemaca barem jednom u svom životu probalo ecstasy. Umjesto okretanja glave od realne situacije, ova stranka želi educirati javnost, prvenstveno kako bi osigurali da maloljetnici ne kupuju drogu, spriječili pretjeranu i potencijalno opasnu konzumaciju te osvijestili ljude o rizicima, ne samo ectasyja, već i nabavke droge sumnjivog porijekla, budući da je ectasy u Nizozemskoj trenutno zabranjen.

Dakle, u trgovini pokretači inicijative žele demonstrirati zašto je regulacija bolja od ilegalne distribucije na ulicama. U trgovini nije moguće nabaviti ecstasy po promotivnoj cijeni, nego vidjeti kako bi izgledala regulirana prodaja koja bi uključivala provjeru dobi, dijeljenje letaka i, jednu od važnijih stvari, kontrolu kvalitete kako bi se izbjegla cirkulacija nečiste droge, ali i potencijalna trovanja i ostali rizici koji proizlaze iz njene konzumacije. S obzirom na trenutnu kriminalizaciju, u trgovini će za potrebe demonstracije biti korištene placebo tablete.

Drugs _warning _Amsterdam _November -2014(2)

Mladi demokrati se nadaju kako će im ova inicijativa priskrbiti potrebnih 40 000 potpisa kojima bi potom pitanje dekriminalizacije mogli dovesti pred nizozemski parlament. Više informacija o inicijativi potražite OVDJE i OVDJE.