MEET THE LABEL: Smallville Records

Kada se govori o houseu ili technu, Berlin, njegova sloboda, vibra, inspirativnost i klubovi neizostavno nađu svoje mjesto u gotovo svakoj priči. Nema sumnje – Njemačka je posljednjih nekoliko godina izvor vjerojatno najbolje elektronske glazbe koja nastaje u ovom dijelu svemira. Svejedno, kako ne bismo cijelu njemačku elektronsku scenu poistovjećivali samo s Berlinom i inspirirani najnovijim Ekstraktovim gostovanjem, odlučili smo vam predstaviti label iz Hamburga koji ovog mjeseca slavi 10 godina svog postojanja.

Smallville -recordsHamburški Smallville Records tijekom godina isprofilirao se kao jedan od najrespektabilnijih labela kada je u pitanju elektronska glazba, ponajviše deep house, ali i ostali srodni žanrovi, pa čaki techno. Mozak i uši iza ovog labela su Julius Steinhoff, Just Von Ahlefeld i Pete Kersten, koji su 2005. godine osnovali Smalliville Records najprije kao shop, a ubrzo, 2006. godine, su postali i label. Pete Kersten, inače je poznat kao producent i DJ Lawrence, a Julius Steinhoff i Just Von Ahlefeld su DJ-i, producenti i organizatori ujedinjeni u imenu Smallpeople. Ideja za pokretanje labela zapravo se stvorila iz želje da izdaju vlastitu glazbu i glazbu svojih prijatelja i poznanika pa im tako već 2006. izlazi prvo izdanje – kompilacija ‘We Are Smallville‘ iz vlastite produkcije.

Iako ih prati reputacija profinjenog deep house labela, momci iz Smallville Recordsa tvrde da su otvoreni za eksperimentiranje te da njihova izdanja nisu planirana, već da se ona jednostavno prirodno dogode, s obzirom na njihov ukus u glazbi i artiste s kojima su u kontaktu. Osim toga, tvrde kako ne preslušavaju puno demo snimki te da nisu ni u potrazi za nečime izuzetno posebnim, već izdanja biraju prema osjećaju. Tome u prilog ide i moto njihova labela – budite dosljedni i radite kako osjećate.

Stefan 22

Do 2008. na labelu se našlo nekoliko EP-jeva, uključujući i vlastiti ‘Tonight Will Be Fine’, ali te godine na Smallville Recordsu našla su se i prva zvučnija imena – Move D i Benjamin Brunn, koji su izdali zajednički EP ‘Honey’, što je ujedno bilo osmo izdanje tog labela. Ubrzo nakon toga Smallville je dobio i svoj prvi LP od istog dvojca, naziva ‘Songs From The Beehive’.

Već 2009. godine labelu se pridružio i Crhistopher Rau – danas obožavani house producent koji je, osim EP-ja sa Svenom Tesnadijem, svoj prvi album ‘Asper Clouds‘ iz 2010. godine, a potom i drugi ‘Two‘ iz 2012. izdao upravo na Smallville Recordsu.

Sljedeći artist koji se pridružuje Smallville obitelji bio je danas hvaljeni njemački producent Moomin, koji je, osim nekoliko EP-jeva, također svoj album prvijenac ‘The Story About You’, dupli LP iz 2011. godine povjerio ovom hamburškom labelu.

Do 2012. godine na Smallvillu je izašla glazba koju potpisuju Roaming, STL, Juniper/Arnaldo, ali i prvi album Smallpeoplea, ‘Salty Days’. Prije toga su izbacili i EP ‘Black Ice‘, a istoimenu stvar s njega smatraju svojim najvećim dostignućem.

Ovo predstavljane ne smijemo završiti prije nego li spomenemo Stefana Marxa, odgovornog za simpatični, iako pomalo infantilni vizualni identitet labela, kojeg Smallvilleovci smatraju svojim ravnopravnim članom. Stefan je zadužen za apsolutan sav artwork labela i svako izdanje popraćeno je njegovim ilustracijama.

The -hundreds -Stefan -Marx _Smallville _Cover

Smallville Records danas broji 40 izdanja i svakim samo potvrđuje svoj status na elektronskoj sceni te pokazuje da se i bez striktnog plana, ali s puno dosljednosti i vjere u ono što radiš svejedno može daleko dogurati.