Predstavljena mikro računala koja uklanjaju potrebu za laptopom iz DJ opreme

Iako su laptopi poprilično revolucionizirali DJ opremu na mnogo načina, njihova primarna svrha ipak nije sviranje u klubu. Jedan laptop samim paljenjem, odnosno podizanjem operativnog sustava i omogućavanjem DJ softveru da koristi njegove hardverske resurse, čini mnogo i mnogo nepotrebnih operacija za tu konkretnu svrhu. S obzirom da je njihova namjena poprilično široka, to nije pretjerano začuđujuće, no isto tako umanjuje njihovu pouzdanost jer postoji puno više toga što može poći po krivu.

Piše: Neven Prišuta

Na pomolu je tehnologija koja bi to trebala promijeniti, drugim riječima potpuno ukloniti potrebu za laptopom. Radi se o mikro računalima iz Intel Edison linije, patentiranima u suradnji s Qberovim Thud Rumble timom. Edison mikro računalo pokreće dvojezgreni procesor od 500 Mhz te uz dodatni Quark mikrokontroler od 100 Mhz sadrži i ugrađenu memoriju, USB portove te wireless povezivost za pristup i kontrolu.

New Picture (1)

Thud Rumble tim već neko vrijeme intenzivno radi na razvoju sofvera koji bi Edison pokretao, a prvi komadi opreme s kojima je predstavljen su STR8-150 gramofon, Native Instruments S25 klavijatura te Maschine MK2. Također, najavljena je i nova, napredna senzor tehnologija za gramofone, koja digitalizira manipulacije gramofonom i trebala bi nadilaziti dosadašnju DVS (Traktor Scratch, Serato) tehnologiju. Uz DJ opremu, Edison mikro računalo će biti primjenjivo i u produkcijske svhe, a njegova najveća prednost bi trebala biti njegova niska cijena u odnosu na notebook (laptop) računala.