Drž’te se – ovo je 15 najljepših gramofona koje ste ikad vidjeli

The Vinyl Factory je zavirio u svijet high fidelityja i izdvojio, prema njihovom izboru, 15 najljepših dosad dizajniranih i izrađenih gramofona.

Inženjeri i spretni kreativci već desetljećima neprestano eksperimentiraju s gramofonima u težnji za njihovim unapređenjem, kako ljepotom, tako zvukom, koji najmanje što mora bit jest – savršen. Rezultat tog dugogodišnjeg eksperimentiranja je impresivan broj izvanredno dizajniranih i majstorski izrađenih gramofona. Bilo da je riječ o kupolastom gramofonu inspiriranom čovjekovim prvim slijetanjem na Mjesec ili minimalističkom ‘manje je više’ dizajnu, The Vinyl Factory izdvojio 15 je gramofona čija se iznimna ljepota ne može zanemariti. 

1. Bang & Olufsen Beogram 4000 – ovaj gramofon dizajnirao je Jacob Jensen i to je prvi gramofon u svijetu s tangentnom gramofonskom ručicom koju je moguće elektronički kontrolirati. 

1 (3)

2. Pro-Ject Debut Carbon Turntable – ručica ovog gramofona sačinjena je od karbonskih vlakana i ’90-ih kada se ovaj gramofon pojavio predstavljao revoluciju u hi-fi svijetu. 

 2 (5)

3. The Shrine – ovaj gramofon sastoji se od vrata i ladica kojima je moguće pristupiti jedino s ključem, a za dizajn je zaslužan Sigurd Larsena.

 3

4. Wega 3300 Stereophonic System – dizajn: Verner Panton, 1963. godina.

4 (1)

5. Reboot – minimalistički gramofon koji je dizajnirao Siddharth Vanchinathan.

5 (1)

6. Custom Rega RP3 – kućište ovog gramovona načinjeno je od akrila.

6

7. Pro-Ject RPM 9.2 X – gramofon od akrila za čiji je dizajn zaslužan Divine Audio.

7

8. Sony Flamingo PS-F9 – Sonyjevo najbliže rješenje walkmanu za ploče

8

9. The Nordic Concept Reference Turntable – za dizajn ovog gramofona zaslužan je A Better Life Audio Group.

9

10. Michell Transcriptor – ovaj gramofon dizajnirao je John Michell, koji je također osmislio i model Discovery spaceship koji ste mogli vidjeti u filmu ‘2001: A Space Odyssey’, a zaslužan je i za kontruiranje očiju klasičnom robotu iz Star Warsa, C3PO.

10

11. Silvan Audio Workshop – otac i sin Walters ručno su izradili ovaj gramofon, a koristili su prirodno drvo i Rega komponente.

11 (1)

12. Electrohome 861 Apollo – inspirirani prvom uspješnom čovjekovom misijom slijetanja na Mjesec iz 1969. godine, tvrtka Electrohome lansirala je svoju ‘Apollo’ seriju gramofona 1970. godine.

12 (1)

13. DIY Lego DJ booth – ovaj gramofon dizajnirao je berlinski fotograf Kai Mueller (Style Spy).

13

14. Davinici Audio Gabriel – ovaj gramofon teži 165kg i ima čak 4 ručice. 

 14

15. Transrotor Artus – ovaj gramofon ima 220kg i trenutno je jedan od najskupljih u svijetu.

15

Izvor: The Vinyl Factory