Thom Yorke snimio 18 dana dug soundtrack

Britanski glazbenik poznat je po brojim i raznim zanimljivim projektima – kao frontmen bendova Radiohead i Atoms For Peace, ali i po suradnjama s eksperimentalnim i elektronskim glazbenicima, kao što su Björk, MF DOOM, Flying Lotus, Modeselektor, U.N.K.L.E., Burial i Four Tet, a sada iza sebe ima još jedan nesvakidašnji glazbeni pothvat.

Kao frontmen benda Radiohead, Thom Yorke je još na faksu upoznao Stanleyja Donwooda, umjetnika i pisca koji je od 1994. zadužen za sav artwork benda. Početak ovog dugog i odanog prijateljstva započeo je izradom artworka za Radioheadov sing My Iron Lung, a osim za Radiohead, Donwood je postao glavni i odgovorni umjetnik za sve Yorkeove projekte, one u kojima je djelovao kao samostalni glazbenik ili unutar benda Atoms Of Peace. Godine 2002. dvojica prijatelja osvojili su i Grammy za najbolji izgled Radioheadova albuma Amnesiac’.

81i TRu PNb -L._SL1417_ (1)

Retrospektivna i interaktivna izložba ‘Panic Office’ koja je 21. svibnja otvorena u najvećem multimedijskom centru za suvremenu umjetnost u Sydneyju u Australiji, Carriageworks, a kojom Donwood obilježava 25 godina svog umjetničkog rada, otvorila je mogućnost da ovog puta Yorke uzvrati uslugu i to na način da za Donowoodov artwork učini – glazbu.

Yorkeov soundtrack za izložbu nazvan je ‘Subterranea’, a radi se o 18 dana dugoj i pomalo jezovitoj kompoziciji koja se sastoji od ambijentalnih i eksperimentalnih zvukova i terenskih snimaka. Soundtrack je reproduciran tako da u potpunosti prožima izložbeni prostor, odnosno preko trosistemskog razglasa koji će pod prostorije obasuti subovima, zidove srednjem tonovima, dok će se oni visoki spuštati sa stropa. Tijekom svih 18 dana ove kompozicije, navodno ni jedna minuta nije ponovljena i svaki glazbeni trenutak je nov i originalan, što posjetiteljima ostavlja mogućnost da istu izložbu pogledaju nekoliko puta, svaki put s drugačijim glazbenim podražajima.

Na izložbi će biti prikazano više od 1 000 fragmenata umjetnosti koja je Donwood radio za Radioheadove albume OK Computer, Kid A, Amnesiac, Hail to the Thief, In Rainbows i The King of Limbs, ali i za Yorkeove samostalne projekte te za Atoms Of Peacce, kao i neka originalna i do sad neviđena djela – slike, crteži i printovi – koja su Donwoodu priskrbila reputaciju jednog od najosebujnijih suvremenih umjetnika.

Izložba je otvorena do 6. lipnja što je, kako se za sad čini, jedina prilika u kojoj je moguće poslušati Yorkeov soundtrack budući da trenutno ne postoje planovi za službenim objavljivanjem. Za sve one koji si ne mogu priuštiti izlet u Australiju, a vjerujemo da je to većina, Donwood je omogućio da izložbom prošećete virtualno, klikom na LINK.