Ljeto 91 kakvo je trebalo biti

Prije 20-tak godina, VHS se nalazio gotovo u svakom domu zapadnog svijeta, pristup internetu je naglo porastao, a svoj zenit doživjela tzv. cyberpunk kulturna struja, vizija najbliskije budućnosti.

Iz takve budućnosti dolazi nam Domagoj Kršić, mladi glazbenik iz Virovitice koji se može pohvaliti značajnim brojem, ali i kvalitetom izdanih albuma. Među njegovim projektima izdvojili bi Mind Teardown, nešto tvrđi i agresivniji  te Cyborgs On Crack koji emulira avanturistički pop genij Domagojevih uzora, australskih audio/video izumitelja Severed Heads.

Kao i prethodni album “Tapeworm“, i ovaj novi “66D Mutations” je dostupan i u glazbenom i u vizualnom formatu. Upravo tako: svaka pjesma ima vlastiti video, konstruiran silovanjem napuštenih metoda 3D renderiranja sa zaboravljenih modela kompjutera, uz završni dodir VHS trake i njenih veličanstvenih, magičnih ograničenja. Glazbeno, radi se o  visokoenergetskom koktelu EBM-a i Ibize, uz funky electro ranog hip-hopa.

Dolazi nam ljeto i tim više vapimo za vrućim grooveom i melodijama u živim bojama. Kao nekad, na plesnim podijima frekvencija pokreta raste s drevnim prljavim acidom i šamaranjem 808 činela, u težnji prema izvornom rave-u. Upravo iz tog meta-svijeta COC prima svoje evanđelje i prenosi ga u fluorescentnom sjaju rođenja kulture ekstaze, bez prenapucanog zvuka iza kojeg se skrivaju brojni mediokriteti. Kod nas, tim područjem kroči još i S*O*K, ali Domagoj zalazi i korak ranije, u razdoblje prvih preobrazbi pjesama u plesne trake. Uptempo hitovi sa “66D Mutations” su aduti za acid set, a sam album kao da je napisan za plažu.

Chemical Brothers su svojedobno izjavili kako je više novaca zdrobljeno u modernu tehnologiju kojom se jedan hit Mariah Carey svodi na najniži zajednički nazivnik masovne kulture, nego u cjelokupnu cutting edge produkciju plesne glazbe. Kršić je premostio te klišeje prema vlastitom ukusu, kao skladatelj koji kriterije ne traži van sebe. Primjer je elektropop singl “I’m Dissolving”, prvi promo Youtube video s ovog albuma, a mi vam pružamo i njegov ekskluzivni extended mix “Dissolved”, koji nije dostupan na samom izdanju!

Zanatski galantno produciran na užitak DJ-a, ovaj instrumentalni remix predstavlja zaraznu temu originala u širem opsegu, a režiran je da suptilno plijeni emocije plesača. Pred sam kraj vožnje, nalaze se još dvije energične i tematski živopisne dancefloor trake, koje naprosto moraju ući u ljetne setove. Osim toga, slušanje albuma na repeat funkcionira idealno.

Formula koju koriste Cyborgs On Crack je lišena pretencioznosti i zaslužuje otvaranje vrata na domaćem terenu. Njih predstavlja i fascinantni videomaterijal (o VHS-u uskoro!),  koji svjedoči o usijanom vizionarstvu Domagoja Kršića, s balansom u fluorescentnoj varijanti crnog humora. Slušati često uz hladno piće, a za kruzanja autom – uvijek!

Petar Car