Innerspace 2: sinteza techna i drum’n’bassa

Nakon prvog izdanja sa sjajnim nizozemcem Delta Funktionenom u Crkvi, Innerspace seli 6.6. u Harteru i techno flooru pridružuje jedan s bass glazbom! Kažu, Rijeka je drum’n’bass grad, a i vrijeme je povoljno.

Većina pionira moderne struje techna i dolazi iz d’n’b scene, a Basta i Funk Guru, zagrebački gosti na bass flooru, imaju solidan techno staž. Ovaj se put ipak opuštaju uz dublje frekvencije vinila, a domaćin im je master riječkog d’n’b-a, Sven Nalis. Forty7 je mladi lav, čiji je zadatak zagrijati podij!

Innerspace prije svega predstavlja techno zvuk na koji riječka publika nije navikla. Virgin Helena, koja je veteranka scene, po prvi će se put predstaviti rodnome gradu zvukom Detroita, a tu vibru hvata i ostatak ekipe s techno floora: samozatajni Microslav, vješta Maja Pa i organizator, Samo Tako!

Marljivi Microslav ne forsira muze. Tijekom dnevnih vrućina, on sluša reggae!

“Syntheve čuvam za svoj intimni trenutak onanije prije spavanja. Smjeram uzeti odmor od posla, prodati višak nagomilane opreme i opet raditi za svoj gušt, bez očekivanja i ograničenja. Ako uspijem, čut će se!”

Na ovom setu vrti odabir vlastite produkcije, gdje ćemo čuti i ekskluzivni materijal koji se nije pojavio na izdanjima, kao što je ovaj alternativni demo hita “Köln“.

Sven Nalis pod svojim imenom izdaje d’n’b, a nadaleko je jedini koji producira frenetične žanrove ‘juke’ i ‘footwork’ – u projektu Abjure. S kolegom radi dub techno u Out Of Trolley i vlasnik je etikete Balkan Kolektiv Records, na čijem se Soundcloudu odnedavno mogu čuti teaseri za novi Okorov EP.

“To od Okora je još forthcoming… Imam ovog frenda Snapa, on inače producira d’n’b, ali sad je počeo s nekim half step, hip-hop d’n’b-om – tipa Ivy Lab.”

Izdanja se mogu pronaći kod svih boljih trgovina digitalnom glazbom, izuzev Beatporta. Poslušajte ih u akciji Svenovog seta!

Virgin Helena, DJ-ica, producentica i slikarica, prva je djevojka za gramofonima u Hrvatskoj, još od ’92. Na line-upu Innerspacea nije slučajno – popričali smo:

‘Nije da se baš sjećam vibre od prije 22 godine. Znam samo da mi je tada sve bilo novo i uzbudljivo, no nisam baš mislila na ništa drugo osim muzike. Bavila sam se samo DJ-anjem, tražila i kupovala ploče, razmjenjivala iskustva…”

U međuvremenu, plesna scena je postala plesna industrija, publika je postala šira i inertnija, a i manje zainteresirana za glazbu. Helenini interesi su se radikalno promijenili.

“Danas razmišljam o tome kako su ljudi uništili planetu, kako je sve zatrovano, kako se muče i ubijaju djeca… i kako uglavnom nikoga nije briga za to. Materijalizam, konzumerizam i sebičnost glavne su odrednice društva u kojem živimo, a posljedice takvog ponašanja su vidljive svuda oko nas. Trenutno se uglavnom bavim slikarstvom, tu i tamo zasviram ako je dobra priča i ako imam što za reći.“

“Innerspace? Svidio mi se njihov koncept, zato i jesam tu. Prvenstveno, puštaju (i rade!) kvalitetnu glazbu, nisu pomodari, a znaju i čemu služe gramofoni. Za mene su svakako osvježenje!”

Helenin izbor za set će biti presjek najodabranijih ploča iz dugo skupljane kolekcije.

“Poveznica je Detroit techno. Bit će i elektra, breakbeata, acida… Na drugom je flooru d’n’b, isto na gramofonima. Mislim da je priča super… Bez ijednog sync buttona!”

Nema nikakav poseban savjet za nove generacije, osim da slušaju vlastito srce. “Prvo pitanje koje mi danas mladi DJ-i postavljaju je – može li se zaraditi i koliko? Pa jebale ih pare!” – zaključuje ovu našu priču Virgin Helena.

Virgin Helena | FACEBOOK | MIXCLOUD

Innerspace Cover

Innerspace | FACEBOOK EVENT

Petar Car