Marko Milićević – Gramophonedzie: DJing mi je postao prejednostavan, želim kreirati nove trendove

Marko Milićević aka Gramophonedzie je momak kojeg ne treba posebno predstavljati. Čovjek koji je svojim hitom „Why Don’t You“ osvojio svijet i približio jackin’ house široj publici. Uspjeli smo popričati na kratko s njim o predstojećim projektima, Gramophonedzie LIVE bendu i o posljednjoj suradnji sa Maat Baandy na svom novo-otvorenom labelu Gramo Records!

  • Ćao Marko – reci nam za početak šta se kuha kod tebe trenutno u studiju?

Trenutno je sve okrenuto i podređeno bendu, spremaju se nova izdanja s bendom i polako se priprema album.

  • Izbacio si dvije pjesme sa Maat Bandy. Možeš li nam reći nešto više o tome kako je došlo do te suradnje?

Maat je pjevačica u Gramophonedzie Live Experience bendu, pa otuda i suradnja. U pauzama proba smo uzeli da eksperimentiramo pa otud nove pjesme, bit će ih još.

  • Također razvijaš svoj projekt Gramophonedzie LIVE – koja ideja stoji iza toga?

Uvijek se trudim da budem drugačiji od drugih, a i vrlo brzo se zasitim kada svi rade isti zvuk i prate trendove. Volim da ja pravim trendove ili bar pokušavam da ih izvrnem naopako. Djing kao takav mi je postao previše jednostavan, pa sam odlučio da ga malo zakompliciram. Uz to bend mi omogućava da žanrovski idem od jazz-a do drum’n’bass-a preko housea i natrag u vrlo kratkom vremenu i energija je mnogo veća kroz bend nego kroz DJing. Ideja iza benda i je takva da se radi živa house muzika. Zapravo ”live” kontroliram ili DJiram muzičare. Pjesme koje izvodimo nemaju redoslijed, kao što je ustaljeno kod bendova, već od energije publike odlučujem u trenutku što ide sljedeće, s tim što ne koristim cd playere ili gramofone već cijeli bend uz moje efekte i loopove. Također, imam fenomenalne muzičare pa se često desi da se naš set produži sa 1h na 2-3h, ako se skapiramo sa publikom. Onda samo jam-ujemo i nikad se ne zna gdje ćemo otići muzički.

  • Mi ovdje imamo tvoj podcast sa dosta zanimljivih pjesama. Reci nam kako biraš pjesme koje ćeš zavrtjeti, a koje ne?

Puštam muziku koja mi se sviđa, to je jedino mjerilo, nije bitno koji je stil muzike ili podžanr house muzike, ako mi se sviđa i ako sam sposoban da ublendam u miks, onda ide.

Gramophonedzie 4

  • Kako ti se čini clubbing scena u regionu? (Hrvatska, Srbija, Makedonija, Bugarska itd).

Bolje nego ranijih godina, ali mi još uvijek fali međusobne suradnje između zemalja, mislim da bi bili na mnogo višem nivou kad bi se svi bolje povezali. Tu ne mislim na sebe i na etablirane artiste, već na novodolazeće, mlade koji treba da povuku scenu dalje.

Gramo je koncipiran da izdaje muziku koja je više radijski orijentirana, dok je Disko Zoo i dalje predviđen za klub.

  • Za sam kraj reci nam što planiraš za ljeto (gdje te možemo čuti i što se dalje sprema?)

Od regije ću nastupati 18.07. u O’Hara klubu u Splitu, jedan od mojih omiljenijih, onda 1.08. Schengen fest nastup sa bendom, mislim da se dogovara i nastup za Sarajevo film festival, ostalo su nastupi u Europi, možda malo Azije. Prije svega sam koncentriran na rad u studiju i album s bendom.

Gramophonedzie _PRESS_Pic 2015_06

  • Hvala Marko još jednom na vremenu i vidimo se na dancefloor-u!

Hvala Vama za intervju i nastavite ovako sa sajtom, veoma mi se sviđa.

Gramophonedzie
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Vlado T.