Obonjan – prvi pravi party otok?

Ovog tjedna je šibenski gradonačelnik Željko Burić postigao dogovor o realizaciji turističke ponude otoka Obonjana s tvrkom Projekti Šibenik i njihovim partnerima iz Velike Britanije, Sound Channelu (već nam poznati organizatori Hideout i Unknown festivala), nacionalnom tour operateru CMT i operativnoj kompaniji Gratiosus.

Oni preuzimaju projekt u svoje ruke u nadi da će stvoriti festivalsku, ali i odmorišnu destinaciju za najrazličitije potrošače iz cijelog svijeta. Ideja je da Otok Obonjan bude prvi takve vrste  – top destinacija za moderni turizam i vodilja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije. Vrlo ambiciozno zamišljeno, nadamo se da neće zapeti na birokraciji ili nečemu sličnome.

Obonjan -2

Projekt bi trebao rasti iz godine u godinu, a novi ulagači su posebice privrženi ideji razvoja destinacije u skladu s načelima očuvanja prirode uz vlastitu proizvodnju energije. Organizatori poručuju da će također surađivati s lokalnim izvođačima radova i dobavljačima, kako bi osigurali da ulaganje u projekt ostane lokalnom gospodarstvu, koliko je to više moguće.

S obzirom da nitko u Hrvatskoj ili nema kapitala ili nema ideja što i kako učiniti na našoj obali, pozitivno je da strani ulagači u ovom slučaju imaju vrlo dobre namjere, ali kako će to sve izgledati i koliko će biti dobrobiti za našu turističku ponudu i što je također bitno, za našu elektronsku scenu, tek ćemo saznati na ljeto 2016.

Obonjan 1

Uređenjem otoka s objektima i kapacitetima s 4 i 5 zvjezdica, te čak mogućnošću spavanja u kućici na drvetu, daju se razne opcije mladima iz cijelog svijeta. Nadamo se samo da će i cijene formirati uzimajući u obzir dubinu džepa nas “domaćih”, a možda i smisle EX YU tarife. Nemamo ništa protiv.

Kako do sada saznajemo, program na otoku Obonjanu, će se uglavnom bazirati na elektronskoj muzici, te da li će biti usko povezan s već postojećim festivalima Unknown ili Hideout još ne znamo. Čak se pojavila i priča krajem 2014. da bi Terraneo trebao preseliti festival na Obonjan, ali izgleda da od toga ipak ništa. Očito je da se u ovakvim situacijama, a bit će ih sve više, dodjeljuju projekti onima koji imaju deblji bankarski račun s nadom da će i projekt biti svima po mjeri, kako ulagaču, tako i Hrvatskoj. Šteta je što i naši organizatori imaju puno ideja i volje za raditi slične stvari, ali nam nažalost fali novaca. Klasična hrvatska jadikovka proteklih 10 godina. Nadamo se da se iduće ljeto nećemo morati osjećati kao strani gosti u vlastitoj zemlji, te da ćemo i mi dobiti priliku okusiti taj dio party raja.

Obonjan

Lana Flander