Trance ili techno? It’s just a ride

Zagreb bruji o dočeku ljeta na jankomirskom nasipu, gdje za vikend zemlju trese Oddvod fest. Izvorno čisti trance, a danas se žanrovi stapaju – Val Vashar nam je objasnio zašto!

Ovaj neprofitni i nebrendirani festival je ime dobio po svojoj prvobitnoj lokaciji: krenuo je prije 10 godina na odvodnom kanalu Odre. Idejni je pokretač bio Inner, koji je 2005. prepoznao neizbježnu smjenu generacija i na prvom izdanju ubrizgao svježu krv trance plemenu. Otad popularnost Oddvoda samo raste, a s vremenom se floorovi otvaraju i drugim žanrovima plesne glazbe.

Ove godine ćemo plesati na techno, breaks i dub, a odmarati uz chill zvukove, ali najviše izvođača – njih 60 – napada trance floor. Dobar će ih dio napipavati puls plesača svirajući uživo vlastitu produkciju! Kao i uvijek, bit će psihodeličnih dekoracija i sličnih sadržaja, ali – “Najbitnija je glazba!” – tvrdi Val Vashar (Zenon Records), nekadašnji rezident legendarnog, nažalost ugašenog Ministarstva Psihodelije.

Oddvod Trance Floor
psychedelic trance floor

Na ovom se solsticiju odaje hommage korijenima, staroj Attack! ekipi: spika je sirova, zajebancija spontana, a glazba neprikosnovena. “Iz duba i punka je ekipa otišla u trance i povukla ideale ravnopravnosti, a Oddvod odaje počast korijenima hrvatske trance scene koja je uvijek bila više u undergroundu.” Derrick May je svojedobno izjavio kako house odaje poštovanje discu, a techno ga ne iskazuje nikome. Što je s tranceom? “Korijen techna je vinil, a trancea DAT”, kaže Val, “Trance nema poštovanja prema formatu, nego prema sadržaju.” Njemu ova dva žanra zapravo predstavljaju isti tip energije, a i publika je sve sklonija otvaranju širim zvučnim pejzažima: “Na Novoj godini se dogodila ljubav techna, trancea i duba u Das Hausu”.

Bitno mu je da se trance klinci na techno flooru upoznaju s pozadinom zvuka, ali priznaje i da neki mladi lavovi, poput Hypnodelix, već temeljito bruse svoj zanat. “Kad dođe novi klinac i pomete pod sa mnom,  onda ću i ja reći -OHO!- i natrag malo u garažu.” Podijelio je neka iskustva sa svojih početaka: “Kad sam kao panker ušao u elektronsku scenu, ono što me iznenadilo je činjenica da je glavna faca na podiju bila žena”, priznaje Val. Međutim, citirajući Benjamina Perasovića, upozorava da ono, što je kulturu plesne glazbe činilo revolucionarnom, već neko vrijeme jenjava: “Ženu tada nije predstavljala seksualnost nego senzualnost.”

Oddvod Artist Camp
artist camp

Fluorescentni crteži i žongliranje vatrom ritualno prate trance, ali plesači na Jankomir dolaze prvenstveno zbog glazbe. “Glupo je organizirati radionice na koje nitko neće doći”, tvrdi Val i dodaje “ovo nije ‘europski projekt'”. Uz dnevni posao kojim prehranjuje obitelj, ono što ga i dalje drži u akciji svakako nije novac, nego entuzijazam. Osim trancea, vrtit će i breaks, a slušat ćemo ga i na techno flooru. “Neke od tih techno ploča skupljam već 5 godina, gorim od želje da ih pustim!”

Neke će se ulaznice uskoro podijeliti i na našoj Facebook stranici. Vidimo se za vikend na nasipu!

Val Vashar
SOUNDCLOUD
Oddvod Collective
FACEBOOK

Psychedelic trance floor:
Shakta (UK) live, Dimension 5 (UK), Wizack Twizack (SWE) live, Psilocybian (CRO) live, Rigel (GRE) live, Cellestial Intelligence (MKD) live, Cosmic Dimensions (MKD) live, Hotep (CRO) live + DJ set, Shalys (FRA) live, Deimos (CRO) live, Jackvi (NOR), Plasma Corp (CRO) live, Kala (SLO) live, Omnivocx (CRO) live, Val Vashar (CRO), System Lock (CRO) live, Petralala (SWE), Oak Tales (MKD), Damzah (BIH), Pila (CRO), Winpa (CRO), 3TT (CRO), Fidel (CRO), Musica-Ex-Machina (CRO) live + DJ set, Mindmanifest (CRO), Huz Det (CRO), Danilo.manilO (CRO), PsyMustafa (CRO), Necrofex (CRO), Đerri (CRO), Twisted Twins (CRO), SkokniPaLokni (SLO), Stikk (SLO), Tribalizer / Attack Crew (CRO), Cupus Kactus Crew (CRO), Hypnodelix Crew (CRO), Regeneration Crew (CRO)

Dodatne informacije i kompletni line up potražite na FACEBOOK EVENTU

Petar Car