Zavirite u svijet Richarda Dorfmeistera…

Gospodina Dorfmeistera uhvatili smo na nekoliko trenutaka i pročavrljali s njime o svemu i svačemu. Od početaka njegove karijere s Peterom Kruderom, preko projekta Tosca, pa do Zirkussa, dućana kojeg vodi njegova žena i njegovih budućih planova. Pa, uronite u svijet Dorfmeistera.

  • Kada biste nekim slučajem bili sasvim nepoznati općoj populaciji, što biste naveli kao bitne činjenice o sebi i svom radu?

Vjerojatno svoju vječnu ljubav prema glazbi u njenom najosnovnijem obliku. Nakon 20 godina izdavanja glazbe još uvijek se sve svodi na to da sam u stalnoj potrazi za novitetima. Projekti K+D i Tosca poznata su svjetska imena kvalitetne glazbe. Mislim da smo uspjeli ostaviti neki trag na glazbenoj sceni.

Dorfmeister1

  • Nama, a i ostatku scene, postali ste poznati po svojoj suradnji s Peterom Kruderom te dvostrukom cd izdanju remixeva – K&D Sessions. Možete li se vratiti u to doba i dočarati nam kako je sve počelo, kako je izgledala scena u Austriji te kako ste pokrenuli svoj label G-Stone, matičnu kuću većine svojih izdanja?

Sve je počelo početkom devedesetih. Bili smo djeca revolucije kućnih studija. Sastavljali su se privatni kućni studiji od samplera i Atari kompjutera, što je omogućilo produkciju glazbe bez da se moralo ići u skupe studije. Ujedinili smo svoje dugogodišnje znanje bavljenja zvukom u svoje prvo izdanje G-stoned koje smo izdali 1993. g. putem svojeg labela G-Stone. To se poklopilo s rastom distribucije Soul Seduction. Sve smo sami financirali i uskoro smo počeli raditi remixeve za druge glazbenike koji su nam bili interesantni.

Doslovno smo živjeli u našim studijima 100% fokusirani na produkciju, remiksiranje i DJ-iranje. Tad smo izdali mix kompilaciju (DJ Kicks izdanje) za berlinski label K7! i ubrzo nakon toga smo skupili svoje najbolje remixeve za K+D Sessions izdanje. Već smo tada bili prilično poznati u određenim krugovima no Sessions izdanje je katapultiralo cijeli projekt u zvijezde.

Glazbena scena u Beču je bila vrlo živa krajem devedesetih i postojali su brojni klubovi poput Meierei/Stadtpark i The Flex (posebno Dubclub ponedjeljkom) zbog čega je Beč bio svjetla točka za elektronsku glazbu. I još uvijek je! Puno je toga dobrog došlo iz ovog Beča. No mene zanimaju i zvukovi budućnosti: sljedeća velika velika nada po mom mišljenju je Ogris Debris – rade kvalitetnu glazbu već neko vrijeme i uskoro će biti vrlo poznati. Svi izvođači s labela Affine mi se čine zanimljivima. Poslušajte Cid Rim – izvrsni su!

  • Nakon toga nastupali ste kao K&D po cijelom svijetu, a zatim u jednom trenutku u potpunosti prestali ići na turneje. Možeš li nam reći kako ste vi to sve doživjeli te koje su dobre, a koje loše strane popularnosti?

Išli smo na turneje godinama po cijelom svijetu, no uvijek smo se trudili da turneje budu nešto posebno – surađivali smo s Fritzom Fitzkeom, genijalnim video umjetnikom (koji je nažalost prošle godine podlijegao raku mozga)… To je bila prava stvar u pravo vrijeme, jer smo mogli prenijeti svoje zvukove publici, ali i održati sve vrlo organskim. Sve komponente zajedno su zvučale vrlo lijepo, mada nikad nismo to previše ozbiljno shvaćali. Sve što je bilo važno je bila glazba. Mislim da smo uvijek bili prilično uzemljeni, trudili smo se da uvijek bude lijepo!

  • Tosca, tvoj drugi projekt s Rupertom Huberom je također jedan od kamena temeljaca downtempo glazbe, a u novije vrijeme i punokrvni bend. Možeš li nam reći nešto više o Tosci? Nedavno ste posjetili i Srbiju te održali koncert. Koliko je drugačije surađivati s live glazbenicima, a ne samo s mašinama?

Tosca je bila zamišljena kao otvorena platforma, no nekako smo dobili zvuk koji je postao naše obilježje. Uvijek smo se trudili nastupati na posebnim lokacijama poput crkava ili opernih kuća, na mjestima koja se uklapaju u našu glazbu. Za posljednji Toscin album pomaknuli smo se više prema vokalnim trakama koje smo uklapali u čudan originalni Tosca zvuk i stvarali nove vokalno orjentirane trake. A da bi dodali još više snage, dodali smo i žive bubnjeve povrh svega, što je imalo potpuni smisao. Rad s živim glazbenicima je izazov i u isto vrijeme vrlo zadovoljavajuće, kao da imate direktni verbalni interface prema ljudima. Show u Beogradu je bio izvrstan, bilo je divno vidjeti otvorenost ljudi tamo – vrlo lijepo!


  • Na tvom web siteu možemo vidjeti i nešto što se zove Zirkuss, o čemu je riječ?

Zirkuss je dućan okrenut prema odjeći za djecu baziran u Zurichu, a vodi ga moja žena Patrizia skupa s Lucy, partnericom. Prvo su pokrenule pop up projekt koji je prerastao u pravi dućan uz online mogućnost kupovanja. To je dosta posla, ali je predivno vidjeti kako određena odjeća može djecu učiniti još ljepšom. Podupirem ih koliko god mogu.

  • Da li si ikad posjetio Hrvatsku i što znaš o njoj? Poznaješ li možda neke producente, DJe ili labelove?

Zapravo moja majka je rođena u Zagrebu za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa eto, postoji neka veza. Što se tiče scene nemam puno informacija, ali mi se čini da je Garden festival odličan – svake godine izvrstan line up!

  • Za kraj bi te zamolili da nam približiš na čemu trenutno radiš i koji su budući planovi?

Uskoro ćemo izdati Tosca.outta here remikse pod nazivom Shopsca – the outta here versions. Izlaze na labelu K7! početkom srpnja. Isto tako redovito DJiram, koji put uz potporu MCa i stalno radim na novim pjesmama, posebno za Tosca projekt. Također imam i projekt da otvorim bar u Zurichu s nekoliko partnera – to bi se trebalo desiti krajem lipnja. To mi je novi izazov i ja ću naravno biti zadužen za glazbu, ponovno puno posla ali vrijedi truda!

Hvala gospodinu Dorfmeisteru na ovom uvidu u rad i djelo.

Richard Dorfmeister
WEB | YOUTUBE
Tosca
WEB | 
FACEBOOK


Lana Flander