OFF Festival – mainstream ga se ne tiče

OFF Festival je festival alternativne glazbe i umjetnosti koji se održava svakog kolovoza, i tako već 10 godina. Zavirimo malo pod skute i pogledajmo što se skriva u sad već kultnom festivalu u Katowicama.

Moto ovog festivala je da nije trendy, već da je daleko ispred većine trendova. Za razliku od većine današnjih festivala, uključujući i naš zagrebački IN Music, gdje je line up pun imena koja vrište s naslovnica magazina ili pak skaču u dnevne sobe kroz prozor MTVa, OFF fest, donekle na tragu nedavno preminulog Terranea, skuplja ono najbolje što se skriva po rubovima žanrova. Ona imena za koja ste možda čuli, ali vjerojatnije niste. Riječ je o herojima prošlosti i još neostvarene budućnosti, riječ je o stvarima koje funkcioniraju paralelno s našim konzumerističkim svijetom. Riječ je o undergroundu u skoro svakom smislu te riječi.

OFF-Festival 2

Za bendove i artiste koji sudjeluju, njihove najbolje ploče će tek doći, ili su već došle i dosegle kultni status. Ovaj festival, jedini ovakve vrste u ovom dijelu Europe, im pruža priliku da isprobaju svoj breakthrough materijal na poljskoj, ali sve više i više i internacionalnoj publici. Sama publika se profilirala kroz prethodne godine održavanja festivala, slušajući vrlo kvalitetne i inventivne bendove i artiste poput  Architecture in Helsinki, Metronomy, The National, The Stooges, Primal Scream, The House of Love, Mogwai, za koje ste sigurno već čuli, ali za Iova Supper Soccer, Psychocukier, Awesome tapes from Africa i mnoge, mnoge druge vrlo vjerojatno niste.

OFF Festival 2013

Ovogodišnji OFF ima 6 pozornica i traje 3 dana, a sam koncept se okrenuo još i više prema undergroundu tako da mi na glavnoj pozornici prepoznajemo samo dva, tri imena od njih 15ak.

Ostali artisti su također internacionalni, ali s naglaskom na poljsku scenu. Što se tiče žanrova, ima tu stvarno svega, od psihodelije, gitarske indie glazbe, elektronike, eksperimentale pa sve do afričkih perkusija. Za svakog ponešto, a da ni sami nisu znali da im to treba.

Stoga, želite li pravo festivalsko iskustvo off svih mogućih radara, OFF festival je pravo mjesto za vas. Sakrijte se od komercijalnog svijeta i uživajte. Mi bi, da nam se pruži prilika. 

OFF Festival
FACEBOOK | WEB

OFF Festival Flayer

FACEBOOK EVENT

Lana Flander