Pionir ravea galopira ništavilom

Idealno nazvan, ‘Riding the Void’ EP je novo izdanje Uwe Schmidta, alias Atom™. Prije 25 godina, Uwe je snimio ‘Automotive’, jednu od najuzbudljivijih traka 90-tih. Zasad, još se nije nadmašio!

Lassigue Bendthaus je bio rani EBM/techno projekt, drzak i seksualan kao Front 242, ali inovativan i oštar kao Clock DVA. Nažalost, njegov mastermind Uwe Schmidt se uvjerio da je podvig jednog albuma dovoljan za ispriku ostatka djelomično eksperimentalne karijere. Automotive i dan-danas zvuči sjajno, kao svjetionik umijeću glatkog, lukavog sekvenciranja. Nakon toga, Uwe je krenuo u  ‘konceptualno’ analiziranje kretanja u elektronskoj glazbi i pružao svoj audio komentar u vidu donekle zanimljivih traka.

U naslovnoj traci EP-ja, proračunata dehumaniziranost pruža sadržaj napola iščašenom beatu, koji je naoko namijenjen za podij, ali – previše sterilan za ples, osim u eventualnoj rekonstrukciji vještog DJ-a. Neukusno je koristiti ovu priliku za reklamu prastarih hitova, ali radije poslušajte prvi album Lassigue Bendthaus – tamo nema dosadnih kliničkih i artističkih prenemaganja. Pobjedu je nosila mladenačka radoznalost, a progresivan zvuk je udarao glanc visokokinetičkim izbojima. Nasuprot tome, ovaj materijal krade pažnju tek preglasnim, agresivnim udarcima.

Tehnički gledano, kao Atom™, Uwe je naučio ponešto o dizajnu zvuka i citiranju Kraftwerk do granice kurtoazije (a na šaljiv ih je način i obrađivao kao Señor Coconut), a to što nije ponovno dosegao rave – ne bi mu se zamjerilo, kad ga on uporno ne bi pokušavao ponovno doseći. Ustvari, teaser traka svakako nije glupa ili uvredljiva, zvuk je intrigantan i ima par svojih momenata, ali se čini da ovaj EP, koji za mjesec dana izlazi na raster-noton etiketi, i dalje zvuči kao nevješta moderna kopija Lassigue Bendthaus. Može on i bolje!

Atom™
FACEBOOK | SOUNDCLOUD
raster-noton
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Petar Car