Što je Balearic beat?

Krajem 80tih i početkom 90tih, osim što se tako zovu otoci kod Španjolske, Balearic sound je započeo poprimati svoj definirani oblik.

Priča kaže da je DJ Alfredo, Argentinac, s rezidencijom na Ibizi u klubu Amnesia, prvi počeo kombinirati glazbene stilove koji do tada nisu bili uopće spojivi. U njegovim ste Balearic setovima mogli čuti hip hop, funk, soul, proto house, psihodeliju, soft rock, electro pa čak i Europop i Eurodance, a artisti poput Chrisa Ree, Phila Collinsa i Petera Gabriela su bili redovito vrćeni.

Kad su to čuli DJi poput Paula Oakenfolda i nekoliko njegovih prijatelja, probali su prekopirati koncept i odvesti ga u London, ali večer koju su pokrenuli, Project club, nije ispala baš kako su zamišljali. No, lavina se ipak zakotrljala i s vremenom će oni pokrenuti još nekoliko večeri s Balearic beatom koje će zaživjeti i početi privlačiti sve veći broj zainteresiranih.

Taj koktel glazbenih žanrova koji vas instantno prenosi na plažu s caipirhnom u ruci postao je trade mark after ili pre party Ibize, posebno početkom 90tih kad se počinju javljati prvi chillout i downbeat zvuci koji su se savršeno uklopili u stariji Balearic sound. Svi se sjećamo jednog od pionira tog zvuka, Josea Padille, te prvih Buddha Barova, Chillout Ibiza i sličnih kompilacija koje su u jednom trenutku preplavile tržište i mogli ste ih čuti u svakom lounge baru ili pak kul prodavaonici odjeće i slično. Da, sound se malo prostituirao i novac je ušao u priču, no tako to obično i biva sa svime što se izdigne iz undergrounda i kroči jednom nogom u mainstream.

Buddha Bar

Ipak, originalni Balearic sound je i dalje miljama daleko od komercijalnog, jer spaja nespojivo, plesno i neplesno, brzo i sporo, organsko s ritam mašinama, rock sa houseom i tako u nedogled. Još kad su se pojavili i editi starijih stvari, posebno iz Disco ere, stvar je dobila ekstra zamah.

Danas se termin Balearic često može čuti kada govorimo o novom skandinavskom nu disco valu koji čine Prins Thomas, Lindstrom, Todd Terje, Diskjokke, Skatebard i još nekolicina Skandinavaca koji su početkom 2000tih ponovno otkrili usporeni disko, Balearic beat i slične žanrove glazbe.

Od tad pa do danas desila se jedna velika eksplozija i današnji megapopularni žanr nazvan nu disco duguje mnogo originalnom Balearic soundu. Zaronite u zvuk ljeta i neka vam Baleari budu na umu.

Lana Flander