Jack in u ekran boje ljetnog neba

Andreas Gehm istražuje udaljene arhipelage Novog Acida, tek blago riskirajući svoju prokušanu formulu. A zašto bi ju i napuštao?

Već dobar niz godina, Andreas ruje zvučnicima pomoću 303 analogna crva, tehnicira sa 707 ritmičkih sekvenci i plete Detroit u Chicago, kao udarnik nove škole acida i jakbeata. Prošlogodišnji zapaženi split EP s Helenom Hauff je donio dva tvrda i agresivna, ali vješto projektirana komada korozivnog jackinga. Ovogodišnja mu izdanja obilježavaju melankolični synth padovi, čak i kad je kralježnica trake gotovoindustrijski nemilosrdna.

Ova se formula primjenjuje i na najavljenom vinilnom izdanju za bristolski Happy Skull, koje izlazi 20. srpnja. Prva je traka pomalo neugodno neurotična i odražava pad u inspiraciji, ali zato druga preuzima vodstvo sigurnim linearnim ritmom i dubokom, krepkom bas-linijom. Nju ubrzo natkrivaju dvije sjetne i tople synth teme, koje služe kao jedra za luksuzno krstarenje, čija bi draž bila umanjena bez par kapi melankolije. S vremenom izvire i blagi acid, ali od one vrste koja nagriza dozirano.

Mornarska se avantura nastavlja u zaključnoj traci, nešto frenetičnijih bubnjeva, ali odigranih znatno staloženije i vještije nego pri otvaranju EP-ja. Ovdje su nostalgični tonovi oplemenili i sam acid, a podvodni oblaci bassa mjestimično akcentiraju, pružajući smirenu antitezu igri činela i slomljenih beatova. Čini se da je Gehm ovdje ispričao priču u tri sekvence: nakon žongliranja stresom, slijedi bijeg u mirnija područja, a zatim hvatanje zamaha prema pučini. Reklo bi se – vrijeme je za godišnji.

Međutim, odmora nema. Idući mjesec izlazi i kompilacija Let It Be (Acid) na Gehmovoj etiketi Cologne Underground Records, a gostuje izaslanstvo s lizergičnog Olimpa: Jared WilsonThe ExalticsEkman i Marco Bendig. Kakvog će trake biti okusa, provjerite ovdje. Za jesen / zimu je najavljeno još jedno izdanje, a na njemu će traku imati i čuveni Legowelt!

Andreas Ghem / Elec Pt.1
SOUNDCLOUD | FACEBOOK
Happy Skull
SOUNDCLOUD | FACEBOOK

Petar Car