Moskalusova riznica vol.3: Glavni rizničar

Moskalus je sjajan lik koji radi YouTube spotove za neke od najuzbudljivijih techno traka današnjice. Spojite se na njegov kanal!

Na internetima postoje video kanali na rubu ilegalnosti, koji nam otkrivaju bisere u moru hiperprodukcije klupskog undergrounda. Među čuvenima, možemo izdvojiti Techno Scenethe29nov films i TheQuentiZoa, ali postoje i oni koju grebu dublje ispod površine, ne zaostajući kvalitetom. Jedan je od boraca za uzbudljivi zvuk i naš heroj Moskalus, koji je radio materijal i za Filipa Šćekića / SZCH, kojeg smo predstavili u prošlom broju riznice, ali i za Brightona, koji nam je nedavno najavio neka nova izdanja. Zanimalo nas je – odakle dolazi poriv za takvim hobijem?


  • Radiš video-kolaž spotove za klupsku glazbu. Činiš li to besplatno i – ako je tako – zašto? Koja ti je glavna motivacija?

Pa da, radim to besplatno, za taj posao novac ne trebam! Jednostavno želim pomoći svim tim talentiranim producentima, kad već imaju potencijala.

Moskalus _04

  • Koliko se dugo baviš time i koliko ti vremena oduzme izrada jednog videa? Imaš li neku šablonu kojom se služiš?

Čitava je ideja započela 2008., kad sam otkrio neke nove glazbene kanale i pomislio – prokletstvo, pa na ovaj način mogu biti koristan! Tako sam najprije uploadavao neku random glazbu koja mi se svidjela, a uslijedilo je ripanje neizdanih traka s radio emisija itd. Haha, sjećate li se kad su svi ripali Disclosure? 2013. sam odlučio početi izrađivati spotove, zato jer imam osjećaj kako glazba u kombinaciji s vizualizacijama daje jedan novi nivo, znaš? I to je to, haha. Imam tone klipova, gif-ova i efekata i svega, tako da videe izrađujem iznimno brzo (1 do 2 sata, naprimjer).

Dakle, nema ograničenja u mojem glazbenom svijetu! Ljudi mi šalju svoje profile, a ja biram trake koje želim uploadati. Danas je gotovo svaki upload baziran na zahtjevu producenta… Imam toliko tjednih zahtjeva, da jednostavno nemam vremena otkrivati nove producente, kontaktirati ih i tražiti trake koje bi mi poslali, haha, ali kad uhvatim vremena, sigurno hoću! Što se tiče tog korejskog, uzmimo to kao hosting – već ga imaju uploadanog na Hurfydovom kanalu, a sad su htjeli neka bude i na mojem, haha. 🙂

  • Napravio si nekoliko videa za SZCH, koji je naš sunarodnjak. Kako si naletio na njegovu glazbu?

Jesam, on je pravi lik! Mislim da mi je poslao mail sa svojom glazbom, pa sad radimo zajedno.

  • Baviš li se i glazbenom produkcijom? Proizvodiš li još kakav vizualni materijal osim techno spotova?

Pokušao sam i s produkcijom, ali nije me baš išlo, haha, pa sam se fokusirao na vizuale. Zasad sam još isključivo na spotovima, ali imam neke planove za budućnost. Vidjet ćemo!

Moskalus _02 (1)

  • Što misliš o ostalim kanalima, kao što su TheQuentiZoa ili the29nov films? Bojiš li se da bi mogao nastradati zbog korištenja materijala zaštićenog autorskim pravima?

Nikad čuo za TheQuentiZoa, morat ću odmah provjeriti, haha, ali ekipa iz the29nov… kad narastem, bit ću poput njih! Njihovi su mi videi glavna inspiracija, a uz njih: Torn Hawk, on mi je osobni heroj! Što se tužbi tiče, svašta je moguće, ali danas je već puno jednostavnije. Većina clipova koje koristim su (besplatno) skinuti (+creative commons) s Vimeo-a, što ih, mislim, čini legalnim. Drugi mi je izvor archive.org – u redu, to može biti komplicirano, ali ako imaju vodeni žig, situacija je slijedeća: ‘u redu, Mosky, smiješ to koristiti, ali ne i zarađivati na tome’, a na videu će se pojaviti i oglasi. To znači, ako upalim oglase, sav novac ide vlasnicima. Mislim da je ono što the29nov i ja radimo sasvim OK – ako i ne zaradite od naših videa, znate, 21. je stoljeće, sve pripada internetu, sve je reciklirano, haha.

  • Primjetio sam da si za vrijeme trajanja kontroverze oko Ten Walls uploadao njegov video, uz zanimljiv komentar. Premda je čovjek ljigavac, lov na vještice koji je uslijedio, dobrim je dijelom zračio licemjerjem. Nije li te bilo strah povući takav potez, kad si vidio što se njemu dogodilo?

Pa, učinio sam to kako bih pokazao svojim pretplatnicima i fanovima da ga i dalje podržavam kao glazbenika i unatoč tome što je rekao ono što je rekao. Jednostavno, nisam od onih koji su nekad voljeli njegovu glazbu, a sad ju mrze, nakon što su pročitali članak u Factmagu ili xlr8r-u. Razumijem, to je normalna reakcija, ali zapravo nema nikakve veze sa samom glazbom, kako to da ju najednom svi mrze? Zapravo, ne razumijem… Ovdje se radi o moći medija u onome u čemu su ‘najbolji’. Ne bojim se ničeg, to je moj stav i za njega ću se boriti bez kompromisa, radi se isključivo o ljubavi prema glazbi i to je sve. 🙂

  • Avatar na internetima ti je Finn iz crtane serije Adventure Time. Što misliš o toj seriji?

 AT mi je vjerojatno najdraža serija (a nagledao sam ih se!). Možda bolja i od Game Of Thrones! Ma… Čekaj… Ma, bolja je i od Game Of Thrones! Što da kažem? Vrh vrhova!!!

Moskalus _01

Moskalus
YOUTUBE | FACEBOOK

Petar Car