Novi video Jean-Michel Jarrea u raljama EDM-a

Prvi spot s novog albuma! S jednim okom uvijek na bankovnom računu, pionir synth glazbe je nekad skladao bezvremenske elektronske himne, a danas to zna prepustiti i drugima. Za ‘taj francuski zvuk’ su se pobrinuli M83!

Jean-Michel Jarre jedan je od roditelja popularne elektronske glazbe, a njegov je zvuk stopio kozmičko i zemaljsko, što se očitovalo u nadzemaljskom broju prodanih albuma. Zavodljive harmonije s pažljivo ugođenih syntheva su rezonirale s masovnom populacijom i zapekle se u kolektivnu podsvijest kroz brojna radijska i televizijska emitiranja.

Danas više nema tih prepoznatljivih motiva. Jarre je prekrižio nostalgiju i alkemijski pristupio modernome zvuku. Zemaljska se komponenta danas crpi iz himničnih tema M83, koji ovdje poklanjaju materijal na doradu svom pragmatičnom i fleksibilnom učitelju. Video je režirala Lisa Patchet i ukazala na temu pjesme, koja je reflektirana na ekranu: uzaludnost sportskih natjecanja i čin pobune kroz namjerno podbacivanje nametnutog cilja. Programirani gledatelji i navijači podsjećaju na bića s omota briljantnog Jarreovog albuma Equinoxe. U samoj je glazbi ta melankolija izvedena slično kao u Mobyjevim emo-hitovima, poput ‘Why Does My Heart Feel So Bad‘.

Pjesma je vrlo samosvjesno skladana za namicanje visokih honorara, a ipak joj pretjerano manjka Jean-Michela Jarrea. Vjerojatno bez prethodnog upozorenja nitko ne bi zamjetio njegov udio u njenom skladanju. U svakom slučaju, ovo je djelo velikih zanatlija i sigurno će se ovog ljeta čuti u brojnim klubovima, na terasama, ali i festivalima, kao što je Ultra. Jedan pomalo cinična tema koji krasi video, u remixu nestaje i ustupa mjesto optimalnoj formuli EDM-a. Naravno, Jarreu pretežno ni traga, ali je Steve Angello iz čuvene Swedish House Mafie besprijekorno odradio svoj posao!

Ovdje je kratki prilog o suradnji Jarrea i M83, ali još je zanimljiviji takav prilog o suradnji s Gesaffelsteinom, još jednim mladim velikanom francuske elektronike. Njih su se dvojica primili ozbiljnijeg posla, a premda na internetima još nema službenog videa, dostupan je prilično dobar Javi Grex remix.

Jean -Michel Jarre
SOUNDCLOUD | FACEBOOK
M83
SOUNDCLOUD | FACEBOOK