Jessy Lanza – vokal kojeg odjednom žele svi

Jessy Lanza, moramo priznati da do nedavno niti mi nismo baš puno znali o njoj. No, ova mlada i izuzetno talentirana te svestrana Kanađanka posljednje dvije godine krupnim koracima ulazi u veliki pješčanik. A tamo se igraju samo veliki dečki poput Caribou i Lindstroma. Njezina snaga je njen vokal, a to su u obzir počeli uzimati – svi.

2013. godine kad je izašao Jessy Lanzin debut album “Pull my hair back” za utjecajni i poznati, ali ipak dosta eksperimentalan label Hyperdub, mnoge su se uši načulile i okrenule prema malom gradiću Hamilton u državi Ontario, Kanada.

Jessy -lanza -2 - Copy

Hyperdub je bio, i ostao, label na kojem su utočište pronašli artisti poput Burial, Kode9, Cooly G, Ikonika i mnogi drugi, a stilovi koje pokrivaju se kreću od dubstepa, preko eksperimentalne elektronike do future soula. “Pull my hair back” album u to vrijeme je bio poput šake u oko, u odnosu na ostala izdanja s labela, jer iskakao je svojim jedinstvenim stilom i fascinantnim vokalom, a njegov nježan ton i ugođaj samo su još i više istaknuli njegovu sirovu, ali i neoštečujuću, snagu.

Album je nahvalio The Guardian, XLR8R ju je proglasio jednom od nadolazećih svjetskih nada, a Resident Advisor je stavio album na nr4 od 20 top albuma za 2013. godinu. Hvale dolaze sa svih strana, a mi ćemo dodati nimalo bez razloga, dapače.

Ovdje možete poslušati cijeli album, a i pogledati što sve Hyperdub nudi u svojem opširnom katalogu.

Da bi dobili pogled u njen svijet preslušajte njena dva miksa u kojima se nalaze trake koje ona sluša i koje su utjecale na nju. Jedan miks je više, kako i naziv kaže, “Music to… Cheer yourself up To”, a drugi je minimiks rnba, future soula, footworka i housea, ali i njene vlastite produkcije. Poslušajte, pa prosudite sami.

Osim albuma, Jessy posuđuje svoj iznimni vokal raznim artistima, a ono što je trenutno vrlo vruće je nedavno izdanje za kultni njujorški Environ label kojeg vodi Morgan Geist (Metro Area, Storm Queen), ali ovaj put u The Galleria pseudonimu. Radi se o Calling Card i Mezzanine trakama na kojima Lanza suvereno vlada i uvlači vas u slow disco, ali opet groovy i seksi osjećaj 80s diska pod neonskim svjetlima.

Kako će se njena karijera dalje razvijati i kojim će pravcima ići njeno glazbeno putovanje, to vjerojatno ne zna niti ona sama. Ali da je na dobrom putu da postane i više od “one album wonder” i samo posebnog vokala, to ćemo se složiti da jest. Nadamo se da neće zastraniti, jer očekivanja su velika, a ljestvica je postavljena vrlo visoko. Vrijeme će, uostalom, pokazati da li je sve ovo samo trenutno ili će imati i trajnu vrijednost. Ipak, sudeći po dosadašnjem radu, više naginjemo blistavoj budućnosti Jessy Lanze.

Jessy Lanza
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Lana Flander