Matias Aguayo i Comeme label – spajanje nespojivog od Čilea preko Moskve do Berlina i Londona

Matias Aguayo zapalio je cigaretu, pogledao kroz prozor, prisjetio se ugodnog djetinjstva u živopisnom Čileu i mnogih dobrih house i techno tuluma u Njemačkoj, gdje je odrastao. Tog trenutka odlučio je pokrenuti platformu koja će premostiti geografske udaljenosti, spajati artiste sličnih usmjerenja i u potrazi za glazbom koja vreba između žanrova. Godina je bila 2009., a Comeme je ugledao svjetlost dana.

Da bi shvatili Comeme, potrebno je shvatiti Matias Aguaya. Njegovo iskustvo, u mlađim danima, kao kazalištni redatelj, glumac i performer mu je uvelike pomoglo da svoj glas, doslovno, učini glavnim instrumentom njegove glazbe. On je toliko daleko otišao u vokalnim eskapadama da cijele trake gradi samo na svojim vokalnim sposobnostima, bilo pjevanjem bilo modulacijom glasa, koje onda zajedno s instrumentima postaju improvizacijski element u live setovima i performansima. A njegova glazba je, kako bi se to lijepo reklo, genre defying, jednog trenutka blješteća i topla poput sunca, a drugog tamna i opasna poput najcrnje noći. K tome još pridodajte perkusije, house ritam, dozu ludosti i dobili ste – Comeme zvuk.

Prvo izdanje Comeme001 – Matias Aguayo / Rebolledo – Bo Jack / Pitaya Frenesi

Tijelo koje se predaje nekome, to bi u prijevodu značilo Comeme. Ovdje nema fizičkog tijela, iako u jednu ruku i ima kad se radi o živim ljudima koji rade tu glazbu, ali ovdje se primarno predaje glazba, iz kluba u klub, iz festivala u festival, iz DJ seta u live. Kako god i kamo god, samo da se širi dalje i dalje. Priča i nit koja povezuje zemlje, od Čilea, preko Engleske, Njemačke, Rusije, Meksika i Argentine, te artiste poput Rebolledo, Zombies in Miami, Dany F, Philipp Gorbachev, Daniel Maloso i druge za koje vjerojatno niste puno puta čuli, je kako oni sami kažu – tamna strana disko kugle. A ta kugla je dogurala do svojeg 30tog izdanja, uključujući mnoštvo EPa, nekoliko kompilacija, ali i par punokrvnih LPa.

Kompilacija – One night in Comeme

No, cijele priče ne bi ni bilo, da se njemački Kompakt label nije zainteresirao za Matias Aguaya još 2001. godine i od tada ga vjerno pratio i izdavao na njegovom putu prema vlastitom labelu, artističkoj platformi i nadajmo se, svjetskoj slavi.

Matias Aguayo – I don’t smoke – Kompakt label – live session

“Rebolledo, do you have a cigarette? No, I don’t smoke.”

Matias Aguayo – Boiler room London session

Nemojte nikako zaboraviti da je Comeme jedan od onih labelova za koje ne znaju baš svi, a opet dovoljno njih zna i poštuje da label ne ostane vječni underground i uvijek uronjen u anonimnost tj. glazba samo za kužere i njihove bliske prijatelje. Dajte si truda i vremena te preslušajte Comeme katalog, jer vjerujte nam, toliko različitosti i originalnosti u zvuku niste dugo mogli čuti. I za kraj, počnite na official siteu – Comeme.

Matias -aguayo -by -donald -christie

Matias Aguyano
SOUNDCLOUD | FACEBOOK
Cómeme
SOUNDCLOUD | FACEBOOK | WEB

Lana Flander