Što Solomun, Mile Kitić i NU imaju zajedničkog?

Već je odavno potvrđeno da će u sklopu Raveolution večeri 3.7. u Beogradu nastupiti i Solomun. Uz njega, DJ pult će dijeliti i najveća srpska DJ zvijezda, uvijek rado viđen i kod nas, Marko Nastić, prominentni i sve aktivniji beogradski duo Zwein te kolega im Peppe.

O Solomunu se već odavno podosta i zna, pogotovo jer dolazi iz naših krajeva, točnije Bosne. Ipak, u Travniku jest rođen, ali odrastao je u Hamburgu gdje je i počeo svoju DJ karijeru. Uvijek je jednim okom i uhom u ovim našim balkanskim krajevima što se može i čuti u njegovim setovima, ali i produkcijama, ako ništa drugo onda barem u naslovu kao što je slučaj s EPom Zora koji izlazi sljedeći mjesec za njegov killer label Diynamic.

Nedavno u Barceloni je gospodin Solomun kao prvu traku zavrtio ni više ni manje nego Mile Kitića, ali da odmah ne padnete u očaj i jad, radilo se o editu kojeg je dotični NU složio i zavrtio prije dvije godine na američkom festivalu Burning Man gdje je izazvala opće oduševljenje.

Ovdje je potrebno naglasiti da iako se radi o folk pjesmi to što ona nama ima možda negativne konotacije, jednom prosječnom stanovniku planete Zemlje će to biti etno glazba u house ritmu, dakle ništa što bi trebalo zakonom zabraniti. Naravno, kad su ga pitali da li kani takvo nešto zavrtiti u Beogradu odgovor je bio jasan i glasan – ne.

Zna Mladen gdje dolazi i koje bi reakcije sve bile. On sam komentira da je poanta pjesme da prenese atmosferu, a ne u ovom slučaju negativne implikacije folk ili turbo folk glazbe.

Uostalom, poslušajte sami i procijenite da li je ovo narodnjak ili dobra groovy house stvar.

7 stvari koje možda niste znali o Solomunu:

– Mladen Solomun je poreklom iz Bosne i Hercegovine ali se rano preselio u Hamburg gdje se nastavio baviti muzikom.
– Solomun ne dijeli muziku na žanrove. Za njega smo svi mi u jednom “muzičkom oceanu” gdje za svakog ima mjesta.
– Solomun je vlasnik kluba EGO i vodi 2 izdavačke kuće – Diynamic i 2DIY4U.
– Njegov koncept partija Solomun +1, jedan je od najpopularnijih na Ibizi.
– Odrastao je uz folk muziku koja je utjecala na njegov stil plesanja. Kako sam kaže “odrastao sam uz folk muziku sa Balkana, kao i uz pop. Ne znam koliko je točno ona utjecala na moju produkciju, ali je definitivno utjecala na moj stil đuskanja…”
– Za njega je muzika skup trenutaka tako da često možete čuti u intervjuima da kaže “Music is moments…”
– Vjerovali ili ne zemlja u kojoj nikada nije puštao/nastupao je Bosna.

Solomun Beograd Plakat

Solomun
FACEBOOK | SOUNDCLOUD
Raveolution
FACEBOOK | WEB

Lana Flander i Vladimir T.