Techno u lipnju: nezaobilazni komadi vinila

Danas izlazi toliko klupskih izdanja, da jednostavno nema smisla pisati o prosječnima. Izabrali smo među najboljima!

Exium ‘Rotating Frames’

Exium je španjolski techno tandem rafiniranog ukusa, a na novom EP-u destiliraju probrane sastojke suvremenog techna u koncentriranu teksturu, kojom opremaju skladne ritmičke kosture. Odmah u startu, suspregnuti acid bass implodira u visokoj napetosti, zakucan tvrdom gumom kicka. Oslobođenje se razvija umjereno, preciznim doziranjem hipnotičkih činela, pa nezaustavljivo prelazi u iduću traku. Industrijska je psihodelija ovdje pogonjena još tvrđim beatom, a duboka metalna rezonanca krijepi dušu. Slijedi izvrtanje zvučne slike u ‘Rotating Frames’, koja militarističkim rešetanjem zauzdava mahnitu energiju skrivenu u pozadini, da bi ju odmjereno ubrizgavala u miks. Zadnja je traka relativno klasično funkcionalna, a u setu može pružati neutralnu silu nekoj produkcijski tanjoj, ali maštovitijoj temi.

Exium
SOUNDCLOUD | FACEBOOK | WEB

Ilario Alicante ‘Thera’

Jedan od headlinera ovogodišnjeg Barrakud festivala na Zrću, Ilario Alicante je producent koji igra na sigurno, što ne podrazumijeva nedostatak inspiracije ili stila. ‘Thera’ je komad vinila oštrog, tvrdog i punog zvuka, pogodan za široki spektar klupskih setova. Naslovna je traka čvrst i uzbudljiv komad suhog acida, kojeg zatim potcrtava siloviti remix Stevea Rachmada. Ipak, zvijezda ploče je ‘Encounter’ – prljavi industrial techno, drvenog zvuka i brzog, razigranog ritma. EP zaključuak donosi deep trakom nostalgičnog prizvuka, ali potkovanom nepokolebljivim kucanjem masivnog kicka.

Ilario Alicante
SOUNDCLOUD | FACEBOOK

Polar Inertia ‘Kinematic Optics’

Francuska elitna techno posada ima jedan od najsjajnijih dragulja na gotovo savršenoj kompilaciji ‘The Black Ideal’, a osim toga su izbacivali progresivne 12-inčne singlove, s do tri trake po izdanju. Njihov svježi, gotovo 80-minutni EP (ako se doista može tako nazvati) je izašao početkom lipnja na dvostrukom vinilu, a fanovi su ga već razgrabili, pa na discogsu postiže cijenu i do 50€. Na prvoj su ploči tri predivne, pumpajuće trake osvježavajućeg zvuka, koje daleko za sobom ostavljaju mučne i agresivne elemente industrijskog techna. To posebno vrijedi za ‘Vertical Ice’, profinjeni hit materijal i siguran orgazmički adut za miks-pultom. U kristalnom se aranžmanu bogatstvo mikro-melodija predaje sporogorećem, ali nezaustavljivom trijumfu inercije, čija je energija zadana u prve dvije trake. Druga je ploča ambijentalna, idealna za umiksavanje tekstura u neki surovi i ogoljeni techno banger ili kao soundtrack za lijena popodneva kod kuće.

Polar Inertia
SOUNDCLOUD | FACEBOOK

Rrose ‘Aquantice’

Upravo objavljen, novi Rrose EP obiluje naprednom poliritmijom, ali za sirovinu koristi retro zvuk Detroita, podebljan visokom tehnologijom današnjice. Na ranijim je izdanjima atmosfera bila obojena prašnjavim industrialom britanskog i berlinskog porijekla, dok su ovdje zupčanici ritma podignuti puno više u miksu, izazivajući hipnozu drugačije prirode. To je posebno osjetno u ‘Vellum’, pucketavoj brzalici neuobičajenog acid okusa. Prethodnim, avangardno-akustičnim izdanjem, Rrose afirmira svoj ‘umjetnički’ poriv, ali se na podij vraća priznajući kako nam više nedostaje Drexciya nego još jedan konceptualni umjetnik.

Rrose
FACEBOOK | WEB | WEB

Container ‘LP’

U dosad najtvrđem izdanju, Container šiba dinamične i bezobrazne techno stompere, a svaki je pun pogodak. Bez pretjeranog mudrovanja, materijal je dizajniran za podizanje kondicije i dominaciju na podiju. Dovitljivo komponirane, kratke trake ovog napetog albuma šaraju među krajnostima ugodne, linearne predvidljivosti i pomahnitalog strojnog funka. Ploču suludim breakbeatom otvara ‘Eject’, definirajući zvuk masivnim i ljepljivim industrial teksturama, čija agresivnost nikad ne prelazi u neukus. Ljubitelji acida će favorita naći u ‘Cushion’, čiji groove osvaja bez milosti. Kroz album, BPM oscilira u idealnim intervalima, pružajući zadovoljstvo prirodnog razvoja teme, a unatoč bliskoj boji tonova, svaka traka ima jedinstven karaker. Na kraju balade, ‘Calibrate’ zaključuje avanturu futurističkim hip-hopom nalik na Powellov ‘Club Music’, ali s puno više uspjeha. Vinil za izlizati!

Container
SOUNDCLOUD 

Petar Car