LED fest vas od danas hladi na četiri rijeke

Danas kreće LED fest u Karlovcu, a mi smo popričali s jednima od organizatora, pa pročitajte što imaju za reći o festivalu i daljnjim planovima. LED je u kući, nije hladno nimalo.

Recite nam nešto o LED festivalu, kako je sve počelo i tko su LEDovci?

Tekitoka: LED FEST jedan je od najdugovječnijih projekata LED-a i Udruge Poluga. Sve je započelo u razrušenom hotelu Korana, davne 2007. kada je i sam LED (Lokalna Elektronička Defenziva) osnovan.  Festival se kroz godine razvijao, te Karlovcu predstavio brojne renomirane, kako strane, tako i domaće izvođače. Osim glazbenog aspekta festivala fokus je uvijek bio i na vizualnom, te edukativnom, pa su u sklopu festivala organizirane i brojne radionice i diskusije.

Dubovac

Što možemo očekivati ove godine na festivalu, tko su glavni akteri?

Tekitoka: Ovogodišnje izdanje festivala traje od 30.06.04.07., te je ove godine službeno u programu proslave dana grada Karlovca. Festival započinje 30.06. radionicom izrade audio difuzora na Maloj Sceni, nastavlja se 02.07.  A/V nastupom space rock grupe karlovačko-zagrebačkog benda Lizards Exist kod Spomenika žrtava fašizma, do šećera na kraju, koji svi naravno najviše i iščekuju, glavne večeri festivala na obnovljenom Starom gradu Dubovcu koji je zaista jedna od najljepših turističkih destinacija grada Karlovca. Tu dolazimo do posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala, gdje za razliku od prethodnih, na kojima smo prezentirali 2 glazbene večeri, sve spajamo u jednu priču i po prvi put nakon dugo vremena, imamo sve LEDovce i goste pod istim krovom.  Na dva floora, jednom vanjskom i jednom unutarnjem, publici će se predstaviti techno i drum&bass izvođači. Glavni headliner festivala je Marko Nastić, jedan od najpoznatijih techno producenata jugoistočne Europe, koji u svojoj dvadestogodišnjoj karijeri broji više od 200 izdanja, te je svirao po svim većim europskim gradovima i šire s glavnim svjetskim akterima techno scene. Tu je i pokretač UES-a iz Zagreba – Pete Dux, drum&bass producentski duo iz Tuzle – Fa11out, mladi drum&bass talent What the Funk iz Zagreba, pokretač i organizator VuBass festivala – Kula koji nam dolazi iz Vukovara, Omen iz Duga Rese, te domaćini Beat Svega, Vedran Božić, Kodin i Tekitoka.
Mislim da iznimno kvalitetan vizualni dio, te sound na samom festivalu ne trebamo posebno naglašavati, jer je to već standard od kojeg ne odstupamo već godinama.

Koji su vam planovi za budućnost s LED projektom?

Naos: LED projekti postali su prepoznatljiviji, te sada predstavljaju sigurnu bazu za sve aktere na sceni elektroničke glazbe, a i dalje promiču ideje razvijanja nezavisne klupske scene i manje zastupljenih glazbenika i stilova. Planovi su brojni i, iako ih ne možemo sve staviti pod zajednički nazivnik LEDa, sigurno će se neki od njih i dalje ostvarivati kroz LED. Osim festivala, nastojat ćemo kroz godinu realizirati manja LED događanja, a naglasak bih stavio na A/V događanja, suradnje s kvalitetnim bendovima koji se ne mogu ukalupiti u moderne definicije, te radionice i javne rasprave koje se tiču modernih A/V umjetnosti.

Kakva je elektronska scena u Karlovcu po vašem mišljenju? Što bi najrađe promijenili?

Naos: Po meni, glazbena scena je u Karlovcu generalno dosta nestabilna. S obzirom da dosta kvalitetnih glazbenika gravitira većim gradovima, a u Karlovcu ne postoji klupski prostor tj. inkubator za različite oblike nezavisne kulture, karlovačka kulturna scena je jako ovisna o političkoj volji Grada i ostalih institucija u kulturi koja raspolažu gradskim resursima. S promjenama političke klime i popravljanjem demografske i gospodarske situacije očekujem i procvat karlovačke nezavisne glazbene scene (pa tako i elektroničke), no kada će se to desiti i hoće li se uopće desiti, teško je prognozirati. Prvenstveno bih promijenio stav određenih vladajućih struktura prema nezavisnoj kulturi, no to je nerealno željeti sve dok se ne donesu neke reforme na višim razinama (a koje se tiču  načina na koje lokalne samouprave funkcioniraju). Volja od strane građana i nezavisnih inicijativa nikad ne izostaje i  postavljanjem stručnih kadrova s odgovarajućim referencama na odgovorne pozicije u gradskim institucijama bi zasigurno puno pridonijelo razvoju nezavisne scene.

Gdje vas još sve možemo čuti ovo ljeto i jel pripremate već nešto za iduću sezonu?

Naos: Osim na LED FESTU 8, možete nas čuti početkom 9. mjeseca na Korani, odnosno naše pLEDsnjak i Beat Svega programe na kojima nastojimo upotpuniti kulturnu ponudu kraja ljetne sezone. Nakon rujna nas možete čuti na programu „Inverzija“, kojim planiramo zadržati dio raznolikosti sličnih ljetnih događanja izvan ljetne sezone, kada većina kruova i entuzijasta ima problema s pronalaskom prostora i osiguravanjem resursa za svoja događanja.

Tekitoka: Osim spomenutih LED događanja, LEDovce ćete ovog ljeta imati prilike čuti i na: Reunited festival u Valpovu (Tekitoka & Dots), Broken Balkanz festivalu u Sofiji (Tekitoka), u Puli (Kodin & Tekitoka), te početkom rujna u osječkom Epicu. Aktivno i veselo ljeto je pred nama., nema šta. 🙂

LED Fest2

|///| LED |///|
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Lana Flander