Showcase berlinskog vinila u riječkoj industriji

U subotu 4.7., riječki queer party kolektiv Six Martinis organizira predstavljanje Save Us etikete u Harteri. Industrijska arhitektura i duh urbane dekadencije vole se javno!

Preko štrikanih žica španjolske gitare i ležernog, kotrljajućeg beata, na SoundCloud je upravo sletio novi singl Jonasa Saalbacha i Tschorisa, iščekivana ‘Boorka’. Traka službeno izlazi 6.7. na Save Us, a do sad su je već zavrtili Kollektiv TurmstrasseRe.YouFur CoatJon CharnisHim_self_HerFew NolderBebettaFlorian KruseEinmusik i Sandrino.

Andrea Ljekaj jedan je od osnivača ovog pulskog tandema s berlinskom rezidencijom, a za okus subotnjeg partyja nam je hitovima sa svoje etikete odsvirao mix toplog, ljetnog zvuka, koji polako, ali nezaustavljivo vodi u rave.

‘Boorka’ je njihovo deveto izdanje, a dosadašnje im se ploče redovito vrte po gramofonima iskusnih mačora kao što su Maceo Plex, headliner ovogodišnjeg Barrakud festivala, ili Solomun, o čijem smo zanimljivom potezu nedavno pisali. Luksuzni zvuk koji plasiraju ovog će vikenda naći svoj kontrapunkt u industrijskoj privlačnosti riječke Hartere, gdje se Andrei pridružuje i Jonas, zvijezda njihovog svježeg EP-a. Nastup mu je uživo, što će pružiti posebnu slast domaćoj publici, dok će Andrea vrtiti zvjezdani materijal s etikete. Očekuje ga puno posla, pošto je potpisao i za poznati Get Physical Music, a sprema se i za nastup na Burning Man festivalu. Druga polovica Save Us tandema je Hrvoje, koji je zauzet akcijom na Ibizi, pa nas je u njegovom odsustvu Andrea detaljnije uveo u priču.

Ime labela Save Us je vrlo simptomatično. Kako je došlo do njega?
Spajanjem zajedničke strasti i vizije u ideju da spasimo artiste, ali i sebe, rađa se Save Us. Zapravo, postoji još jedna priča iza imena, no nju bismo voljeli zadržati za sebe, barem za sada.

Label je porijeklom iz Pule, ali se uselio u Berlin. Kako se to dogodilo i što to znači, obzirom na stil koji plasirate?
Jednostavno smo se vidjeli u Berlinu zajedno s Save Us labelom. Bilo nas je lako tamo zamisliti, pa smo se odlučili preseliti i proširiti horizonte, ali i mogućnosti. Zvuk i vizija su ostali isti, a ljudi u Berlinu su to izrazito dobro prihvatili. Jako im se svidio Save Us koncept. To nas čini sretnima jer je Save Us naša najveća strast.

Na vašim se izdanjima često čuje duboki techno mekog zvuka, ali voznog ritma, začinjen electrom i houseom. Opiši mi atmosferu koju time ganjate i svjetonazor koji nosite!
U našim izdanjima se može čuti mnogo toga, od elektronike pa sve do techna. Nismo opredjeljeni, ali pretežito volimo hipnotične i melodične zvukove s modernim groove-om. Oduvijek nam je cilj bio otkrivati mlade talente i artiste te ih predstavitii svijetu. Vjerujemo u svakog glazbenika Save Us-a i dajemo im svoj maksimum kroz label.

Vaš showcase u Rijeci organizira ekipa iz Six Martinis, koja radi na promociji queer kulture u Hrvatskoj. Što vama znači otvaranje prostora ljudima queer svjetonazora u Hrvatskoj i kako ćete tome pridonijeti?
Podržavamo queer kulturu jer svatko ima pravo biti ono što jest i što želi, te to i izražavati. Pridonosimo svojim zvukom, berlinskim stilom partijanja i suradnjom u kreaciji događanja otvorenog za sve. Granica nema!

Za psihodelični je vizualni aspekt vaših izdanja zaslužan Šumski. Reci mi nešto o njemu i vezi između zvuka i slike!
Za Šumskog smo zapravo saznali tek nakon što smo se ja i Hrvoje preselili u Berlin. Posjetili smo jednu izložbu u Urban Spreeu i zapazili njegove nevjerojatne radove. Odmah smo uočili povezanost njegove vizualne umjetnosti sa zvukom Save Us-a. Nakon izložbe odmah smo ga kontaktirali i ponudili mu važno mjesto u timu. Ivan je sada naš glavni artist i bez njega nebi bili toliko posebni. Svako izdanje premijerno posluša i po njemu oblikuje artwork. Sretni smo što je dio obitelji i što nam se pridružio na zajedničkom putu.

Kakva budućnost očekuje Save Us – namjeravate li širiti spektar zvuka? Ostajete li u Berlinu ili posjet Ibizi zacrtava neke nove horizonte?
Mnogo zanimljivih stvari spremamo u bliskoj budućnosti. Zadovoljni smo dosadašnjim postignućima i radujemo se svim stvarima koje su ispred nas. Berlin je naš dom tijekom zime, a Ibizu posjećujemo svako ljeto. Horizonti su već zacrtani!

Pratite našu Facebook stranicu, jer vas uskoro očekuje zanimljiva akcija – povodom ovog događanja, Six Martinis spremaju posebne darove za naše čitatelje. Ulovite ih!

Six Martinis SAVE US With Jonas Saalbach & Andrea Lejkaj

Save Us
FACEBOOK | SOUNDCLOUD
Six Martinis
FACEBOOK | EVENT


Petar Car