Bonobo večeras na Gardenu, sutra na vašem ekranu

Bonobo, taj čovjekoliki majmun, pseudonim Simon Greena, od 2000. do danas narastao je i od cijenjenog klupskog DJa postao prava koncertna aktrakcija koja je nastupala od Glastonburya preko Sonara do Coachelle. Upoznajte pobliže gospodina Bonoba.

Kad je 2000. godine objavio svoj prvijenac “Animal Magic” za label Tru Thoughts, jedan od izvorno glavnih “dobavljača” artista za tad uskoro svježe pokrenuti The Garden Festival, Bonoba su odmah proglasili jednim od predstavnika downtempo i chillout glazbe. On sam je započeo svoju karijeru kao klupski DJ pod imenom Barakas, a prva samostalna stvar “Terrapin” pod imenom Bonobo mu je bila izdana 1999. godine na kompilaciji Tru Thoughts “When Shapes join together”.

Bonobo _19crop

2003., nakon što je 2001. potpisao za Ninja Tune, izlazi mu i drugi album “Dial M for Monkey”, a tokom nekoliko sljedećih godina njegova se glazba počinje sve više probijati prema mainstreamu tako da se neke trake koriste u raznim TV reklamama i slično. Bonobo isto tako započinje razne suradnje s mladim glazbenicima i vokalistima, a album iz 2010. “Black Sands” s naslovnom pjesmom “The Keeper” i Andreyom Trianom kao glavnim vokalom postaje najavni single, dok album obasipaju pozitivni komentari i lijepe riječi hvale.

Bonobo – The Keeper feat. Andreya Triana

Na krilima uspjeha 2012. godine izlazi “Black Sands remixed” gdje su se remixiranja dočepali artisti poput Machinedrum i Floating Points. Cijenjeno društvo u svakom slučaju.

A da Bonobo dobro zna odabrati s kime će surađivati možda najbolje pokazuje i njegov zadnji, peti album iz 2013. “The North Borders” gdje mu gostuje Erykah Badu, Grey Reverend i Bonobovo novo otkriće, nakon Bajke, odličan vokal Szjerdene. Pogledajte i poslušajte prvi single s albuma…

Od 2013. do sada Bonobo je nastupio s live bandom ili solo preko 180 puta, u 30 zemalja, pred 2 milijuna ljudi. Isto tako 2014. u studenom nastupio je na svojem finalnom, do tada najvećem “The North Borders” showu u Alexandra Palace u Londonu, a taj show možete pogledati online u cjelosti od četvrtka 2.7. na ovom linku, a teaser je ovdje…

Ako ste pak u blizini Tisnog, danas u Barbarelli, a sutra na boat partyu, možete ga uhvatiti iza pulta gdje pokazuje svo svoje znanje kao odličan DJ čiji set ne bi bilo lijepo propustiti.

Bonobo je možda uzeo ime po vrsti majmuna, ali ona narodna “Monkey see, monkey do” se na njega nikako ne može primijeniti. Ovaj “monkey” je uzor mnogima i to što on napravi, drugi kopiraju.

Bonobo _34

Bonobo
SOUNDCLOUD | FACEBOOK | WEB

Lana Flander