Sijah i Kolenda – kafica s nogu u Sarajevu

Nedavno smo predstavili novi klub Silver & Smoke u Sarajevu, a sad pričamo s rezidentima Daliom aka DJ Sijah i kolegom mu DJ Kolendom o njihovim planovima, ali i o sceni u Bosni, Sarajevu… Fildžan viška je uvijek pri ruci, poslužite se i stisnite “play” na eksluzivni Podcast snimljen za ovu priliku.

Osim što imate rezident program Tanznacht u sarajevskom klubu Silver & Smoke, radite i kao DJ duo, pa nam reci nešto više o tome?

DJ dvojac Sijah & Kolenda postoji već skoro nekih 10 godina i tu se radi o jednoj prijateljskoj zajednici koja je nastala iz ljubavi prema sličnoj vrsti muzike, plesnom minimalnom, suptilnom i melodičnom houseu i techhouseu, pretežno njemačkom, koji i sami volimo da slušamo. Kažemo da smo full time friends, part time DJ’s koji puštaju muziku za dušu. Pošto svakako ne živimo samo od DJinga onda je logično da tu stoji i part time DJ’s. Kada smo počeli da radimo kao duo i puštamo back 2 back, rodila se i samim tim potreba za suradnjom pa smo u prošlim godinama samostalno ili u suradnji s drugima realizirali i neka gostovanja DJ-eva poput: Virgin Helene, Gebruder Teichmann, Neuroleptic trio, prilikom gostovanja Laurenta Garniera u Sarajevu, kao kolektiv Inconnection DJs koji je tada aktivno radio, smo inicirali i moderirali promociju njegove tada tek objavljene knjige Electroshock, a takodđer smo realizirali i brojne suradnje s lokalnim imenima poput Marine Mimoze, Šivinih drugara, Oscilator djs, itd.

Koji su vaši planovi vezani uz Tanznacht program u Silver & Smoke klubu?

Die Tanznacht smo počeli realizirati još u Pussy Galoreu pa logično nastavljamo i u klubu Silver & Smoke. Ideja je da kada imamo priliku pozovemo nekoga u goste, a onda napravimo uzvratnu posjetu. Tako nam sada 17.7. gostuju Ewox & Tamarinsky, a mi bismo nekada na jesen posjetili Beograd i vjerojatno još jedno mjesto u Srbiji.

Sijah kao solo artist?

Sijah inače samostalno radi produkciju te je nedavno objavio traku “November” na kompilaciji lokalnog labela Submarine Vibes, a u pripremi je i još jedno izdanje koje će najvjerovatnije sadržavati 3 tech house trake, te još nešto kuha sa Hibridom. Ranije je objavio i EP na prvom bh. net labelu Oscilator. Sijah je i član instrumentalnog post rock/Noise/experimental benda In The Room.

Kakva je scena u Bosni, posebno u Sarajevu? Na koga da obratimo pozornost od DJa ili producenata?

Na sceni u Sarajevu postoji dosta kvalitetnih izvođača na elektronskoj sceni. U prvom redu bih spomenuo Live act Basheskia & Edward Equalizer koji su u neku ruku i veterani na sceni te ih svakako ubrajam i na slične spiskove bendova, Hibrid koji je osnivač i voditelj Submarine Vibesa radi sjajnu stvar i za vrlo kratko vrijeme je samostalno pokrenuo label, objavio dosta izdanja i uspostavio respektabilnu saradnju sa producentima iz cijelog svijeta. Pokazatelj je kako se uz dosta truda i postavljanja standarda neke stvari u BiH mogu dignuti na malo viši nivo, iako nisam lično fan drum and bass-a i srodnih pravaca svakako bih izdvojio Billaina koji je trenutno u vrhu svjetske scene, nastupa širom svijeta i izbacuje za svjetski poznate labelove. Izdvojio bih svakako i DJ Jasminu koja je prva djana na lokalnoj sceni i koja isključivo vrti vinile. Ona pušta sjajan tech-house uz koji volimo da plešemo. Sjajnu produkciju radi i Borgie koji svoje trake objavljuje na Adriatiko labelu te ste ga već vjerovatno i upratili, a od nekih na sceni tu su i AudioInFunktion, Elle M, Black Water And Her Daughter, Bonjansky,… etc.

Problem sa scenom u BiH je što iako postoji, razmjena između gradova poput Tuzle, Banjaluke, Mostara, Sarajeva, Zenice, u kojima postoje kakve takve scene, nije na nekom većem nivou. U prvom redu tome doprinosi i manjak prostora u kojima se održavaju isključivo elektronske zabave te svakako radno vrijeme koje u nekim gradovima ne poigoduje razvoju scene. Standard je dosta nizak i klubovi osim briga o dnevnim zaradama, nemaju baš mnogo interesa za strateški razvoj programa, pa smo tako uskraćeni i za redovna relevantna gostovanja svjetskih DJ-eva koja se redovno dešavaju bar u Beogradu i Zagrebu te ljeti duž obale. Usljed toga i publika većim dijelom nema priliku da razvija svoje ukuse i da utiče na razvoj scene. Održava se par festivala, što je OK i primjetim da je ove godine ipak više festivalskih dešavanja, ali opet to nije dovoljno.

Planovi za ljeto?

Potvrđeni su slijedeći nastupi:
17.7. Sarajevo, 24.7. Murska Sobota (SLO), 25.7. Ljubljana, zatim polovicom kolovoza u Komiži na Visu u klubu Aquarius, dok će za vrijeme Sarajevo Film Festivala biti isto nekoliko nastupa.

I za kraj Dalio, hvala ti još jednom, te kad je najbolje vrijeme za posjetiti Sarajevo?

U svakom slučaju za vrijeme trajanja SFFa, jer grad je tad najživlji i dobra je energija.

Hvala vama i hvala Klubikonu još jednom.

Sijah & Kolenda (4)

Sijah & Kolenda
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Lana Flander