Velikodušni Guetta kojeg ne smeta novčana šteta

Dobro potkoženi zanatski plaćenik besplatno pruža lekcije iz korporativne mudrosti, za glazbenike s pretenzijom masovne zarade.

U nedavnom intervjuu, David Guetta je potvrdio svoje davno izraženo stajalište o piratstvu. Kao realističan poduzetnik, on jednostavno uzima u obzir trenutnu situaciju na tržištu: potražnja za plaćenom glazbenom kopijom je radikalno opala, bez obzira radi li se o fizičkoj ili digitalnoj varijanti. S druge strane, za njegovu će predstavu brojne goleme dvorane naplatiti masnu ulaznicu i zahvalno mu podebljati novčanik.

Osim što se ne ljuti na fanove koji besplatno šire njegova djela, Guetta rado pruža svoje usluge marketinškoj industriji, a ona ga zauzvrat financijski nagrađuje. Kako otkriva, novi mu je projekt himna europskog prvenstva u nogometu – kad bi se umjetnik zabrinjavao nad novcem koji je izgubio zbog piratstva, sigurno ne bi imao inspiracije za skladanje jedne uzvišene harmonije koja ujedinjava stadionske mase u nenasilju.

Premda Guetta nije umjetnik u doslovnom smislu riječi, nego spretan trgovac i zanatlija, on posjeduje PR vojsku (ili ona njega?), koja upornim emitiranjem putem medija hipnotizira tržište u kupovinu raznih proizvoda vezanih za njegovu glazbu. Ako to nisu CD-i, vinili ili mp3, bit će to ulaznice za njegove nastupe, za nogometno prvenstvo ili štogod već viđeno na TV, ali svakako unosno. Taj pristup ukida značaj kvalitete sadržaja u ljudskoj kulturi – dovoljno je usporediti situaciju na dodjelama Oscara prije 40 godina s današnjim papazjanijama.

Opet, umjetnik će stvarati umjetnost i bez novčane naknade, jer ona nije nužna za nastanak remek-djela: svi znamo priče o gladnim umjetnicima koji su se posthumno obogatili zasluženim priznanjem i slavom, a vješti trgovci – novcem od prodaje njihovih djela. Možemo raspravljati je li to fer ili nije, ali jedno je jasno: za uspješan zanat, kao i za inspirativnu umjetnost, potreban je talent i rad. Tko želi stvarati umjetnost, dijeliti ju i/li zaraditi novac, slobodan je to činiti. Hoće li se to dogoditi prema trenutno nametnutim ili novim, vlastitim pravilima? Guetta je odabrao ona prva, pa mu u skladu s time upravo pružamo medijsku pokrivenost – i to besplatno.

David Guetta
FACEBOOK | BOOKING

Petar Car