Bečko zagrebačka glazbena konekcija

Priveli smo na ispitivanje dvojicu mladića s bečkim adresama. Florian i Nikola imenima. Jedan doduše nije Austrijanac, nego naše gore list, a kako su se upoznali i na kojim sve glazbenim projektima rade pročitajte u ovom opsežnom intervjuu.

Pozdrav momci, možete li nam se predstaviti i kako ste se uopće upoznali? Od kuda kreće vaša zajednička priča?

Florian Resch: Pa eto, počeo sam u Tirolu, uz studij biologije, i s puštanjem ploča zaključio da me zvuk više zanima nego prirodni organizmi. Iz tog razloga sam se preselio u Beč i započeo studij tonskog inžinjeringa na SAE Institutu.
Upoznao sam Nikolu preko našeg prvog zajedničkog projekta “Beat, Heat & Sushi” koji bi više pozicionirao negdje između Summer Soul Jazzy HipHop ili kako bi se to moglo zvati. Easy listening uglavnom. Band je vodio David Olivier koji sada živi na Ibizi i tamo producira sličan sound kao i mi.
FSNK smo onda osnovali nakon kupnje jednog sasvim nepoznatog malog sintića zvanog “Yamaha Automatic Bass Chord”. Njegov prljav sound nas je toliko inspirirao da nas je odveo u neke druge vode nego naš prvi projekt. Uz to sam producirao za bečkog DJ-a Philip Blecha i produciram za bečku design agenciju 121 (OneTwoOne) promižbenu muziku.

Nikola Jembrih: Moja priča isto počinje izvan Beča. Rođen sam u Zagrebu i tek sam se 89. godine doselio s familijom u Beč. Ovdje možemo preskočiti veliki period, do moje civilne službe gdje sam od klinaca na koje sam pazio, naučio Beat Boxing. Nakon dueta s austro-tajvanskom pjevačicom SOIA (beatbox i vokal), upao sam u band “Beat, Heat & Sushi”  gdje smo i dalje s njom producirali. Ostatak priče sada već znate od Flo-a. 😉

Na kojim projektima ste radili do sada i na kojima radite trenutno? Možete li nam reći više o svakom projektu?

Nikola: Duet Drub Fragmentall vs. Soia, Beat, Heat & Sushi, gostujući nastup za češku grupu Alvik, i sada paralelno FSNK i Soulpeeling s raznim pjevačicama i muzičarima.

Florian: Kao Beat, Heat & Sushi smo izdali “Life is a beach EP” na vlastitom labelu, koji sada više ne postoji. A kao FSNK imamo nekoliko digitalnih izdanja u Francuskoj, Španjolskoj i Austriji. Kao sljedeće izlazi naša prva vinyl ploča na bečko-berlinskom labelu Radio Productions.

Nikola: Jedva ju čekamo držati u rukama! E da, inače smo svirali dosta na Radio FM4 i u raznim bečkim klubovima kao Flex, Auslage, Werk, Rhiz, Elektro Gönner, da navedemo par.
Kao FSNK se pretežno koncentriramo na Club Sound u smjerovima od Tech House-a do plesnog Broken Dub-a. Važno nam je da prenesemo naše unutarnje ludilo publici i da ona ludi s nama. Trackovi mogu biti od easy 118 bpm pa sve do 130, od dubby stila preko jazzy elemenata sve do tvrdog techna. Surađujemo puno s pjevačicama i pjevačima, a nekad i ja zapjevam – ako ne treba previše držati melodiju, hehe. Eto, surađujemo sa Jade Davies (Unique II) i Ben LaMarom iz Chicaga na ovom projektu.
Soulpeeling nam je najnovija stvar i kreće se u prostoru melankoličnog Post Dubstepa sa jazzy i souley vokalima. Tijekom zadnje tri godine napisali smo cijeli album i trenutačno čekamo odgovore od labela. Ovdje opet surađujemo s Jade Davies, ali i s Frederique iz Beča, kao i s The Unused Word – od koje će se još puno čuti! Trenutačno izrađujemo live nastup sa kontrabasistkinjom i pjevačicom Adele Knall. Prvi nastup nam je 17.7. u bečkom Elektro Gönneru, ako je slučajno netko u Beču od čitatelja.

Kakvom vam se čini bečka scena? Možete li je usporediti s nečim?

Florian: Bečka scena je jako živa i u prošlih deset godina su se otvorili jako dobri i važni klubovi. Uz Flex smo dobili Pratersauna, Auslage, Grelle Forelle, Werk, Kantine itd. Jako puno open air lokacija su isto krenule ovog ljeta. A da ne zaboravimo Electroboot – ogroman brod s mjestom za 600 ljudi koj vozi dva do tri puta ljeti po Dunavu i gdje smo residenti. Lokalni magazini i blogovi jako podržavaju scenu i mlade umjetnike. A najjači je Radio FM4. Pošto imamo puno klubova, imamo i puno DJ ekipa pa je konkurencija ogromna. Neke od tih ekipa su nažalost i previše zatvorene – to bi se moralo još promjeniti. Najnoviji je Radio – The Label Bar, koji vodi ekipica iz Berlina i gdje je cijela atmosfera totalno opuštna i malo luda – naravno da smo i tu residenti.

Nikola: Usporedbe s drugim scenama su nam teške, jer nismo toliko vani. Može opet interview za dvije godine? Onda ćemo više znati 😉

FSNK (1)

Poznajete li neke hrvatske labelove, DJe ili producente?

Nikola: Poznajemo Burek i Aquarius Records. I Jugoton, ali to više nije u državi, hehe. Znamo i za dobru booking agenturu Coke&Smoke, koja nas je već dva puta bookirala za Zagreb u stari i novi Sirup. Znamo osobno producenta Josipa Klobučara, remixirali smo dečke od Biella & Astrall. Inače volimo puštati Eddy meets Yannah, kad nam je potrebno malo chill sounda.

Koji su planovi za dalje i gdje se uskoro vrti?

Nikola: Planovi su nam još više rasturati, kao prvo! Kao drugo jedva čekamo FSNK single ploču na Radio Productions labelu, a i objavu Soulpeeling albuma.

Florian: Sljedeći nastup nam je live elektronika + kontrabass + vokali u Elektro Gonneru sada 17.7. kao Soulpeeling, gdje prezentiramo album, pa onda sviramo kao FSNK u Flex-u 4.8. kao warm up za Tobi Neumanna i krajem 8. mjeseca rasturamo na Electroboot-u ili 29. ili 30. – line-up još nije gotov.

Nikola: A i spremamo malo ljetno iznenađenje kao free download za čitatelje Klubikona!

FSNK
SOUNDCLOUD | FACEBOOK | MIXCLOUD

Fsnk Text

Soulpeeling
SOUNDCLOUD | FACEBOOK | TWITER

Soulpeeling _Logo _main (1)

Lana Flander